You are currently viewing Növekvő gomolyok!

Növekvő gomolyok!

Egyre magasabbra törnek a gomolyok, elszórtan alakulnak ki a záporok mellett zivatarok is. Hevesebb események kis eséllyel, de előfordulhatnak.

Mint reggeli posztunkban említettük, délután, illetve kora este hevesebb eseményeknek kedvez a légkör. Jelenleg is bizonytalan a heves események kialakulása térségünkben, de attól függetlenül kialakulhat zápor, illetve zivatar.

Kacs Dávid fotója

A kora esti órákban nagy bizonytalanság mellett kialakulhat szupercella, mely térségünk csak egy részét, de érintheti. Hogy melyik részét az kérdéses.

Ha kialakul szupercella, akkor annak kísérőjelenségei lehetnek a jég (1-4 cm), szélerősödés (80-100 km/h), illetve kis területre koncentrálódó felhőszakadás, akár 15-20 mm).

Kevésbé heves zivatarokat is követhet kisebb jég, felhőszakadás és szélerősödés. Ezek a csapadékmezők kis területet érinthetnek, és nem mindenhol kell számítani csapadékra sem.

Szerdán késő délután a térségünkön áthalad egy hidegfront, melynek hatására heves vonalba rendezett zivatarrendszer okozhat károkat.

Kiemelt kép – Laczkó Martin