You are currently viewing Ritka jelenség – Kelvin Helmholtz felhő!

Ritka jelenség – Kelvin Helmholtz felhő!

Walke márti követőnk nagyon érdekes jelenséget fotózott ma reggel. A jelenség nem más, mint a Kelvin-Helmholtz felhő, más néven hullámfelhő!

Hogy alakul ki?

Ritka meteorológiai látványosság Kelvin-Helmholtz felhő, mely leginkább egy szökőár hullámaira hasonlít. A Kelvin-Helmholtz-hullámnak nevezett jelenség ritka, de nem csak felhőknél fordul elő, ráadásul nem csak a Földön; csillagászok ugyanis a Szaturnusz légkörében is fotóztak már ilyet.

A Kelvin-Helmholtz instabilitás a turbulencia egyik formája, akkor jön létre, ha egy gyorsabban mozgó, és egy stabil gáz- vagy folyadékréteg találkozik. Az érintkezési felületnél a gyorsan mozgó réteg felkorbácsolja az alatta levő, lassabb és sűrűbb réteg felületét. Ha a sebességkülönbség éppen elér egy bizonyos pontot, látványos hullámok alakulnak ki.

Walke Márti fotója

Felhők esetében kora reggel alakulhat ki, több meteorológiai feltétel együttállásakor. Ilyen látványosság akkor alakul ki az égen, amikor épp a megfelelő mértékben tér el a földfelszín közelében kialakult köd és a felette sodródó légréteg sűrűsége és sebessége. Amikor két ilyen, a sűrűsége alapján jól elkülönülő légréteg egymás felett áramlik, élesen rajzolódik ki a keveredési zóna.

 A ködfelhő felett gyorsabban áramló meleg levegő nem egyenletesen elegyedik a másik réteggel, hanem a tengerpartot elérő hullámokhoz hasonlóan tarajos lesz, s ez a taraj végül átbukik. A keveredés a taraj felcsavarodásával valósul meg. A legtöbb esetben alig van eltérés a hidegebb és a melegebb légrétegek sebessége között, így nem alakul ki instabilitási felhő, vagy a másik esetben akkora a sebességkülönbség, hogy elvész a felhőalakzatok szabályossága. – írja az érdekesvilág.hu

Kiemelt kép – Walke Márti