You are currently viewing Az év első holdfogyatkozása!

Az év első holdfogyatkozása!

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfő hajnalban, mely Magyarországról is megfigyelhető lesz napfelkelte előtt. Részleges holdfogyatkozás a látóhatáron!

Laczkó Martin fotója

A jelenség magyarázata, hogy egy-két évente pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt.

A teljes holdfogyatkozáskor a holdkorong nem sötétül el teljesen, hanem narancs-vörös színű lesz a földi légkörön szóródó fény hatása miatt. Míg a teljes fogyatkozást Amerikából jól észlelhetik majd, Magyarországról csak a jelenség eleje, a részleges fogyatkozás figyelhető meg. – írja a Femina.hu

Mikor lesz látható?

A folyamat hétfőn hajnalban 4 óra 27 perckor kezdődik, a délnyugati látóhatáron, épphogy csak fenn lesz. Maga a jelenség 7 óra 55 percig tart, ám a Hold 5 óra 7 perckor nyugovóra tér hazánkban, így érdemes szemfülesnek lenni.

A holdnyugta időpontjában egy szabálytalan, torzított, 42 százalékos sarló látható majd, amely a fénytörés miatt még aszimmetrikus szárakkal is rendelkezik. Emellett, mivel a Hold másfél nap múlva lesz földközelben, átmérője a szokásosnál is nagyobb lesz.

Kiemelt kép – Makai Kornél