You are currently viewing Tornádók napja volt a kedd!

Tornádók napja volt a kedd!

 Fortyog a légkör az elmúlt napokban, egy nap alatt 3 nem mezociklonális tornádót kaptak lencsevégre! Vasárnap pedig Debrecenben volt tornádó!

Vasárnap Debrecen mellett alakult ki tornádó, mely károkat nem okozott, ám látványban csodálatosan mutatott. Ez volt az idei év első tornádója.

Forgács Imre – Országos Meteorológiai Szolgálatnak küldött fotója

Nem ez a legkedvezőbb időjárási helyzet kialakulásukhoz, legtöbbször hidegcsepp jelenlétében alakulhatnak ki, ekkor ugyanis a több magassági szinten jelenlévő örvényesség támogatja képződésüket. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen képződmények egy tartós talajközeli összeáramlás mentén keletkezhetnek. – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a facebook oldalán!

Kedden az országban hasonló paraméterek voltak adottak az ország egy részén, így 3 tornádó is kialakult, mely úgyszintén nem volt mezociklonális. Az egyik Kunmadarason, a másik Alsónémedin a harmadik pedig Hosszúpályiban.

Hentes László Levente az időképnek küldött videót az esetről!

Legutóbbi tornádó Baranyában!

Legutóbb Baranyában tavaly június 10-én alakult ki nem mezociklonális tornádó, egészen pontosan Mohács mellett. Látványos volt, és lakott területen kívül alakult ki.

Ide kattintva olvashatsz a Mohácsi tornádóról!

Sas Nikolett fotója tavaly június 10.-én Mohács mellől!

Kiemelt kép – Farkas Szilvia