You are currently viewing Heti pollenjelentés!

Heti pollenjelentés!

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

A hetekben tetőzik a pollen. Nehéz hetek várnak az allergiásokra. A héten szárazabb idő érkezik így egyre jobban növekszik!

A hét második felében a melegebb, szárazabb időjárás hatására ismét megemelkedhet a pollenterhelés.

A platán, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, helyenként elérheti a magas szintet. A tölgy és a nyír pollenje országosan közepes, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a fűz, a kőris, a juhar, illetve a kevésbé jelentős allergének közé tartozó gyertyán, bükk, dió, fenyőfélék, ostorfa és komlógyertyán virágpora alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan még alacsony.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban várható.

Okoz-e allergiát a nyárfaszösz?

Az elmúlt napokban megjelent a levegőben a „nyárfaszösz”, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, annál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják a tüneteiket. – írja a Nébih

Tiszafaközepes
Kőrisalacsony
Fűzközepes
Juharalacsony
Nyírközepes
Platánmagas
Tölgyközepes
Gombákközepes