You are currently viewing Hidegcsepp okoz mozgalmas napokat!

Hidegcsepp okoz mozgalmas napokat!

A következő két napban egy hidegcsepp okoz mozgalmas időt térségünkben. Az elszórt záporok mellett jégdara és hó is eshet!

Északkelet felől már úton van a magassági hidegörvény, más néven a hidegcsepp. Éjjelre várhatóan összeesnek a gomolyok és csak igen kevés felhő várható. Az északkeleti szél is gyengülni fog. A kora hajnali órákban, legfőképp a Mecsekben, és a Duna-Dráva és egyéb völgyekben fagypont alatti hőmérsékletre kell számítani.

Bartek Adri fotója

A kora reggeli órákra megérkezik északkelet felől a hidegcsepp, mely gomolyfelhőket generál és ezekből a felhőkből záporok is kialakulhatnak. Főleg a Mecseken várható hózápor, de sík terepen sem kizárt az, hogy hódara, illetve jégdara essen, de ki kell emelnünk, hogy ezek a csapadék mezők csak elszórtan alakulhatnak ki. A hőmérséklet maximuma 8 és 10 fok között alakulhat.

Egy intenzív góc átvonulása esetén akár átmenetileg ki is fehéredhet a Mecsek!

A záporok környezetében egy-egy villámtevékenység sem kizárt és a szél is megélénkülhet-megerősödhet.

Laczkó Martin fotója

A gomolyok a kora esti órákra összeesnek, gyengül a csapadékhullás, ezzel együtt pedig a szél is jelentősen mérséklődni fog. A hőmérséklet jócskán visszaesik, kedd hajnalban újra megközelíthetjük a fagypont körüli hőmérsékletet.

A késő délelőtti óráktól újra erőteljes gomolyfelhőképződés lesz a jellemző, záporok alakulhatnak ki és az eső mellett hó és jégdara sem kizárt! A hőmérséklet ezen a napon is 10 fok körül alakul. Estére megszűnnek a záporok, és a szél is teljesen legyengül.

Kiemelt kép – Sándor Petra