You are currently viewing Szaharai homok érkezik!

Szaharai homok érkezik!

Szerdán a meleg, enyhe levegővel délnyugat felől a szaharai homok is eléri térségünket. Pénteken hidegfront érkezik, mely kisöpri a homokot.

Szerdán napközben délnyugatira vált a szél a magasban is, és enyhébb levegőt hoz magával, de csak átmenetileg. Csütörtökön és pénteken is kitart a száraz, enyhe idő, 20 fok feletti maximumok is lehetnek.

Meteo Mecsek fotója

Az apróbb porszemcséknek köszönhetően, melyeknek felhőképző hatása van, fátyolfelhőt alkothatnak, így a napkelte és a naplemente is csodálatos színekben pompázhat!

Mennyire sokszor fordul elő?

Pánikra semmi ok, ez szinte egy normális folyamat. Afrika északi részén egy ciklon felkavarja a homokot, mely a magasba tör, és északkeleti áramlással betakarja Európát. Ez évtizedekkel előbb is előfordult, de most, hogy jobban kiterjedt a média és a közösségi oldalak világa, így többször értesülünk róla.

Lehet-e megint saras eső?

Pénteken napközben egy hidegfront érkezik, mely előreláthatólag záporokat is hoz, így számítani kell saras esőre. Az autót jobb, ha nem mossuk le. Szombatra kitisztul a légkör, a hidegfront kisöpri térségünkből a homokos levegőt.

Kiemelt kép – Kiss Csaba