You are currently viewing Mit hozott a hidegfront?

Mit hozott a hidegfront?

Diego névre keresztelt ciklon hidegfrontja vonult át a térség felett. Viharos volt a szél, nagy lehűlés is érkezett, csapadék viszont kevés.

A front nagyjából a déli órákra érte el térségünket, Sásdról többen küldtetek fotót, ahol látszott, hogy egy vonalba rendeződött csapadékrendszer fog elérni minket. Nagyon látványos volt, de igen ijesztő is.

Pécsett a délben érte el a rendszer, mely aztán tovább robogott délkelet felé. Többfelé alakult ki kisebb jégeső/jégdara az eső mellett.

A legerősebb mért széllökés Pogányban volt 94 km/h!

Sok kárt is okozott a szél. A nyugati városrészben egy fa dőlt vezetékre, így páran áram nélkül maradtak, de már dolgoznak a hiba elhárításán, míg többen küldtétek, hogy az otthoni tereptárgyakart, hintaágyat, üvegasztalt tört szét a szél. A térségben különben 70-90 km/h lökések folyamatosan előfordultak.

Kiss Csaba fotója

Hőmérséklet változás!

A front előtt, 11 órakkor a maximumok 19-21 fok között alakultak, de a front igencsak visszahűtötte a levegőt egészen 4-7 fokig. Ami azt jelenti, hogy 12-14 fokos lehűlést hozott a front.

Némi csapadék!

Hivatalos adatok ugyan még nincsenek, de a csapadékot jelzőink szerint nagyjából 1 és 11 mm közé tehető a mennyiség. Volt, ahol nagyon minimális esett, volt, ahol pedig egy intenzívebb cella áztatta a területet. Erről pontos adatok holnap érkeznek, melyet az Országos Meteorológia Szolgálat fog közölni.

Lendvai Zsolt fotója Zókról!

Meg is dörrent!

Ugyan kis helyre koncentrálódtak a zivatarok, de Szigetvár és Mohács közelében is megdörrent az ég.

A folytatásban fokozatosan elhagyja a térségünket a csapadékmező, a kora esti órákban még lehet némi jelentéktelen csapadékhullás, majd fokozatosan megszűnik. Estére a szél mérséklődik, de vasárnap hajnaltól újra megélénkül, délutánra pedig meg is erősödik. A felhőátvonulások mellett sok napsütésre készülhetünk, de nem kizárt elszórtan zápor sem, mely nem okoz jelentős csapadékhullást!

Kiemelt kép – Sándor Petra