You are currently viewing Havat hoz április első hétvégéje!

Havat hoz április első hétvégéje!

 Szombaton több hullámban mediterrán ciklon hoz csapadékos időt, de a csapadék az előző ciklonhoz képest kevesebb lesz.

Mi várható a hétvégén?

Péntek délután egy átmeneti csapadékszünet kezdődik, felszakadozhat a felhőzet és néhol meglátjuk a napot is. A hőmérséklet emelkedni fog, 12-14 fok is lehet a délután folyamán. Az északnyugati szél mérsékelt lesz, de egy-egy élénk lökés sem kizárt.

Péntekről szombatra virradóra egy mediterrán ciklon érkezik, mely a térség nagy részén gyenge csapadékhullást fog eredményezni, sík terepen eső, esetleg havaseső, míg a Mecsekben havaseső, hó várható, de megmaradni maximum átmenetileg fog.

Kóródi Barbara fotója

Észak felé elhagyja térségünket a csapadék, kisebb szünet érkezik a csapadékhullásban. Ezidő alatt fokozatosan beszivárog a hidegebb levegő előbb a magasban, majd fokozatosan a talajon is megérkezik a hideg legtömeg. A hőmérséklet maximuma 1 és 7 fok között alakulhat, a hidegebb idő a Mecsek magasabb pontjain várható.

A csapadék második hulláma a kora délutáni óráktól érkezik, de nem lesz erős az intenzitás. Kezdetben mindenütt eső, illetve havaseső várható, majd a koraesti óráktól fokozatosan váltani fog a csapadék hóba. Átmeneti csapadékszünet előfordulhat, de a vasárnap délelőtti órákig biztosan várható gyenge intenzitású havazás.

Megmaradó hó a magasabban fekvő területeken és a Mecsekben várható, de számottevő mennyiég sehol sem alakulhat ki, és folyamatosan olvadni fog.

Kiss Csaba fotója

Miért esik hó, ha nem is fog fagyni?

Nagyjából 1500 méteren igen hideg lesz a levegő, ott -10 és -8 fokos minimumok is lehetnek, így a hópelyhek túlélik az esést és nem olvadnak el. A megmaradás viszont több ok miatt nem lehetséges. A hőmérséklet talajon 3-5 fok lesz, az intenzitás gyenge lesz, így nem tud kialakulni hirtelen hóréteg, illetve a talaj hőmérséklete 8-10 fok körül alakul, így a lesett hópehely szinte azonnal el fog olvadni.

A csapadék vasárnap kora délután kelet felé elhagyja térségünket, felszakadozik a felhőzet. A maximumok 5 és 7 fok között alakulhatnak.

Hétfő hajnalban kitisztul az ég, mérséklődik a szél így várhatóan fagyni fog. A fagyzugos helyeken a -5 fok sem lesz kizárt. Napközben délnyugati áramlással enyhe idő érkezik, kedden már 15-17 fokot mérhetünk.

Kiemelt kép – Rugási János