You are currently viewing Ess eső ess!

Ess eső ess!

A következő 3 napban csapadékossá fordul időjárásunk, jelentős mennyiségű esőre van kilátás, és lehűlés is érkezik!

A szerda kora esti órákban megérkezett délnyugatról a várva várt mediterrán ciklon, ami mérsékli az aszályt. Nem csak ez az egy ciklon vonul át térségünk felett, hanem szombaton még egy, de a kettő között egy hidegfront is tiszteletét teszi térségünkben.

Mi a várható forgatókönyv?

Szerdán az esti órákban csak a mediterrán ciklon szakadozottabb csapadékmezeje vonul át felettünk, ebből záporok alakulhatnak ki, de számottevő csapadékot még nem hoznak magukkal. A reggeli órákig ismétlődő jelleggel fordulhat elő gyenge eső, illetve szitálás.

Elbúcsúzhatunk a napsütéstól – Virág Nikolett fotója

Csütörtökön reggel megérkezik a mediterrán ciklon, mely már jóval több csapadékot is eredményez. A térség nagy részén kiadós mennyiségű csapadék eshet, több helyen akár 20-30 mm is lezúdulhat, erre az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztet. Átmeneti csapadékszünetek lehetnek, de nagyjából egész napos esőre kell készülnünk. A szél kezdetben délkeleti lesz, majd északkeletire vált. A maximumok ezen a napon 13 és 15 fok között alakulnak.

Csütörtökön számottevő, 20 mm feletti csapadék hullhat!

Pénteken folytatódik a csapadékos idő, a nap első felében további számottevő esőre van kilátás. Napközben északnyugat felől egy hidegfront is eléri térségünket, megélénkül az északnyugati szél, lehűlés érkezik. A reggeli enyhe 8-10 fokos minimumokat, délutánra 5-7 fok vált, lassan szivárog be majd a hidegebb levegő.

Bede-Nyitrai Roberta fotója

A hétvégén újabb mediterrán ciklon érkezhet, bár ennek kimenetele még eléggé kérdéses, legfőképp a csapadék eloszlását és a halmazállapotát illetően, de várhatóan a Mecsekben havazhat is. A hőmérséklet napközben 10 fok alatt maradhat. Barátságtalan, borús időnk lesz.

Összességében a héten jelentős csapadék érkezik, a térség nagy részén hullhat 30-40 mm is!

Kiemelt kép – Balogh Tamás