You are currently viewing Újra aktív az Etna

Újra aktív az Etna

Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu, olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között, a sziget keleti partján. Európa legmagasabb működővulkánja.

Miért érdekes az Etna?

Először is azért, mert a Föld valamennyi vulkánja közül az Etna kitöréseit jegyezték fel a leghosszabb ideje és a legrészletesebben. Több mint 1500 éve jegyzik fel.

Másodsorban, mert működésének körülményei mai napig nem egyértelműek, ezért a vulkanológusok érdeklődésének középpontjában áll, akik a működés magyarázatára több, többé-kevésbé egyenrangú elméletet is kidolgoztak. A tűzhányó tudományos megfigyelése a 17. században kezdődtek.

A vulkán kitörései

Az 1669-es kitörés

Az Etna tudományos megfigyelése a 17. században kezdődött. Az az előtti kitörésekről csak költők,történészek és utazók feljegyzéseiből tudunk.

1865 óta a kitöréseket periódikusan vizsgáljuk. Ezekre a periódusokra az a jelemző, hogy mindig az utolsó kitörésük a legerősebbek.

Az aktív időszakok:
(jellemzően másfél-két évenként tört ki egy ilyen cuklusban az Etna)

1874 – 1892
1908- 1928
1942-1951
1971-1993
2001-napjainkig

Legutoljára 2021.12.15-én tört ki a vulkán
Erről az origo írt akkor: https://www.origo.hu/nagyvilag/20211215-vulkankitores-olaszorszagban-etna-szicilia.html

Ismét kitört az Etna

(forrás: https://www.tgcom24.mediaset.it/)

8-10 kilóméter magas láva-hamufelhőt okádott ki magából az Enta tegnap késő este de az intenzívitása szinte megszünt éjfélre.

A lávatömeg a vulkán nyugati területére zúdult. Az Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet Etna Obszervatóriuma megerősítette, hogy a belső magmás csatornák remegésének átlagos amplitúdója este 22 óra körüli nagyon magas értékeket elérve gyorsan csökkent, és visszatért az átlagos szintre.

Ami ilyenkor gyakori az olasz hatóságoktól, hogy a catanai nemzetközi repülőteret ideiglenesen lezárják. Jelenleg ez még nem történt meg, ugyan is a vulkán tevékenysége még nem befolyásolja a légi közlekedést a térségben.

A vulkán által kilövelt piroklasztidok (törmelékanyagok) néhány százméterre jutottak csak el.

Miért élnek az emberek az Etna lábánál ha ennyire aktív vulkán?

Az oka

Már az emberiség kezdetén a Földközi-tenger egyik legtermékenyebb földterületének számított az Etna környéke. A rengeteg vulkánkitörés következtében a talaj duskál az ásványi anyagokban ezért mezőgazdaságilag rendkívül értékes terület.

A veszélyről

Scassau a muntagna! (A hegy megrepedt!) – Ezzel a felkiáltással jelzik egymásnak a vulkán tövében és lejtőin lakó emberek, hogy az Etna kitört. Bár szinte minden lakos látta már a vulkán lávafolyásait, a vulkán pusztító ereje nagyon keveseket érintett közvetlenül. Az Etna közelében élőknek a legtöbb kellemetlenséget a vulkáni hamu és a piroklasztszórás (a vulkán által kilövelt mindenféle törmelékanyag) okozza. A közhiedelemmel ellentétben a vulkán csak nagyon kevéssé befolyásolja a környékbeli települések életét.

Mondák és legendák az Etnáról

Odüsszeusz és a küklopsz legendája

Homérosz szerint Odüsszeusz útja során Szicíliába, pontosabban az Etna közelébe érkezett hajójával. Odüsszeusz és társai egy hatalmas barlangra leltek, ahol meg akartak pihenni. A barlangról azonban kiderült, hogy Polüphémosznak, a küklopsznak lakhelye. Amikor az egyszemű óriás hazaérkezett, beterelte a barlangba a kecskéit és a barlang szájához egy hatalmas követ görgetett. Majd meglátta a jövevényeket és dühében kettőt fel is falt Odüsszeusz társai közül. A „vendégek” nagyon megijedtek, hogy mindnyájan el fognak pusztulni, ezért Odüsszeusz egy cselt eszelt ki. Borral kínálta az óriást, és miután az lerészegedett, izzó fával kiszúrta az egyetlen szemét. Polüphémosz a barlang bejáratához támolygott, hogy elállja az utat, de Odüsszeusz túljárt az eszén: három-három kost összekötött, majd ő és társai az állatok hasa alá kapaszkodtak, így vitették ki magukat a barlangból. A küklopsz pedig, amikor rájött a cselre felkapott egy hatalmas sziklát és Odüsszeusz után hajította. Így keletkeztek az Acitrezza közelében található Faraglioni sziklák.

Odüsszeusz és Polüphémosz

További legendák: https://web.archive.org/web/20080621160948/http://www.bebte.hu/etna/mondak_legendak.htm#

Források:
https://web.archive.org/web/20060507174858/http://boris.vulcanoetna.it/ETNA_intro.html#

https://web.archive.org/web/20060507190311/http://boris.vulcanoetna.it/ETNA_styles.html#
https://www.tgcom24.mediaset.it/
https://hu.wikipedia.org/