You are currently viewing Betemette a hó Görögországot és Törökországot!

Betemette a hó Görögországot és Törökországot!

Az elmúlt napokban sok hírportálon olvashattuk, hogy hatalmas hó lepte be Görögországot és Törökországot. Montenegróban pedig abszolút hidegrekord dőlt!

Észak felől hitelen hidegebb levegő zúdult a térségre, míg dél felől a meleg, nedves levegő lepte el a térséget. Ennek következtében hatalmas hó érkezett, már-már szokatlan mennyiség ezen a területen.

Kép forrása – @SotirisBakaimis / Twitter (Athén)

Ez a hideg és meleg levegő egyesülése szült egy ciklont, melynek neve Elpis nevet kapta. A hideg levegő továbbra is áramlott dél felé, egészen a Földközi tengerig.

A csapadéknak volt bőven utánpótlása. Ahogy találkozott a hideg levegő, az Égei-tengerhez, így egy úgy nevezett sea-effect-et hoz létre. Az erőteljes gomolyfelhőképződésből pedig hózáporok és hózivatarok képződnek. Görögországban a hózivatar képződése mellett egy felhőtölcsér is kialakult, köszönhető a nagyon alacsony labilitásnak.

Kép forrása – Meteo.gr

A lehullott 20-30 cm hó megbénította Görögországot és Törökország nagy részét. A viharos szél miatt hófúvás alakult ki. Megbénította a közlekedést, iskolák zártak be hószünetet rendeltek el. Isztambulban a repteret is ellepte a hó, így egy napos késésekkel közlekedett a legtöbb járat.

Extrém hideg!

Görögország északi részén Florinában -17,3 fokot mértek. De több helyen alakult -10 fok alatt a hőmérséklet.

Montenegróban abszolút hidegrekord dőlt!

Montenegróban még soha nem mértek ilyen hideget, kedd hajnalban egészen -33,4 fokig süllyedt a hőmérséklet az 1200 méteren fekvő Kosanicán. Legutóbb 1985-ben volt ilyen hideg, akkor -32,0 fokot mértek az 1000 méteren fekvő Rozaje városában.

Forrás – Országos Meteorológiai Szolgálat

Kiemelt kép – Nick Barnets – Twitter