You are currently viewing Európa legnagyobb víz alá süllyedt városát is elérte a klímaváltozás

Európa legnagyobb víz alá süllyedt városát is elérte a klímaváltozás

Baiae (modern nevén Baia) egy ókori római tengerparti üdülőváros volt Pozzuoli-öböl partján, campaniai Bacoli területén.

Kifejezetten a gazdag és nemes római polgárok számára volt ez város fenntartva a 2. században. A gyakori tengermozgások és a földrengések hatására a 3. századra elnéptelenedd a város és a tengermozgásnak köszönhetően a város 2-12 méterrel a víz alá is került.

Az egykori fürdő romjai az 1936-ban elkezdett ásatások során kerültek felszínre.

A 437 hektáros tenger alatti terület 2002 óta védett tengeri terület. Ezt megelőzően sok relikviát elloptak és eladtak a tengerentúlon – az egyik például a Los Angeles-i Getty Múzeumba került.

Mozaiktábla
(Andreas Solaro/AFP)

A neptunfű

A neptunfű (Posidonia oceanica) a Posidonia nembe tartozó a Földközi-tengerben elterjedt vízinövény. Ősi faj, évmilliókkal ezelőtt a Tethys-óceánban, a Földközi-tenger geológiai elődjének a vizében fejlődhetett ki, part-menti növényből. DNS felmérés alapján legidősebb, telepet alkotó egyedei a 200 ezer évet is elérhetik, mellyel 2012-es adatok szerint a föld legidősebb élőlényének tekinthető.

A klímaváltozás hatására a neptunfű telepei fokozatosan kezdenek eltűnni, Baiae vízalatti városából. Volt olyan rész, ahonnan egy „erdőnyi” neptunfű tűnt el. Ez azért probléma és aggasztó, mert az iszap mellett ez a növényfaj volt az, amely rengeteget segített a romok épségének a megőrzésében.

Immár nem csak a tolvajok jelentenek veszélyt a városra, hanem a klímaváltozás is.

Az Euronews készített egy rövid összefoglaló videót a témában:

Források:
https://www.theguardian.com/
https://hu.euronews.com/