You are currently viewing Markáns hidegfront érkezik!

Markáns hidegfront érkezik!

Az átmeneti nyugalom után újabb izgalmas nap következik. Csütörtökön északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezik. Jócskán lehűl a levegő, és csapadék is várható.

Szerdán még folytatódik a nyugodt, az ilyenkor megszokottnál pár fokkal enyhébb időjárás. Több órás napsütésben lesz részünk, és a szél is megnyugszik, mérsékelt déli lesz. Este gyorsan esni fog a hőmérséklet, felhő továbbra sem lesz felettünk.

Csütörtök reggelre már megjelenhetnek a fátyolfelhők fölöttünk. A déli szél a Mecsek magasabb pontjain már élénk lesz, de napközben mérséklődik. Délelőtt már lehet csapadék a térség nagy részén, több hullámban érkezik, kezdetben mindenhol eső lesz a jellemző.

Vágó István fotója

A front fő csapadékmezője már szakadozva érkezik térségünk fölé a kora esti órákban. Ekkor érkezik a lehűlés is, és megélénkül, viharossá fokozódik az északnyugati szél.

A vegyes halmazállapot mellett havazhat is!

A csapadék az este folyamán dél felé elhagyja a térséget, de folytatódik a szeles idő.

Pénteken a front mögött igen szeles időben lesz részünk, és a hőmérséklet is hűvös lesz, reggel -3 és -1, nappal 0 és +2 fok között alakul. A szél miatt viszont nagyon hidegnek érezhetjük a levegőt. Sokat fog sütni a nap, de felhőátvonulásokra készülhetünk.

Farkas Szilvia fotója

A hétvégén szeles, hózáporokkal tarkított időnk lesz. Néhol akár 1-5 cm közötti hótakaró is kialakulhat az intenzív hózáporokból. Hajnalban -5 fok alatti hőmérséklet is lehet, míg nappal csupán fagypontig melegszik a levegő.

A folytatásban marad a télies idő, így gyarapodhat az Orfűi tó jege, de csak óvatosan!

Kiemelt kép – Kiss Csaba