You are currently viewing Hóhelyzet 35 évvel ezelőtt!

Hóhelyzet 35 évvel ezelőtt!

Az elmúlt 50 év eddigi legkomolyabb hóhelyzete kezdődött napra pontosan 35 évvel ezelőtt.

Akkoriban, 1987. 01.10-én napközben még gondolni sem lehetett arra, hogy az azon a délutánon kezdődött havazás bizony komoly következményekkel jár majd.

A havazás mellé ráadásul igencsak komoly szélvihar is párosult, mely az elmúlt félszázad legkomolyabb téli helyzetét idézte elő.

Falvakat, településeket, városokat, nagyvárosokat zárt el a hó a külvilágtól.

Maga a havazás 1987.01.10-én kora délután kezdődött, aminek az intenzitása egyre csak erősödött. A csapadékmező fokozatosan beterítette az egész ország területét, mely több mint 3 napig tartott. Az észak, északnyugat felől érkező hideg, sarkvidéki eredetű levegő keveredett a rendkívül nagy nedvesség tartalmú dél felől érkező enyhe légtömegekkel.

Ez egy mediterrán ciklon kialakulásához vezetett.

Mindezek mellé az esti órákra előbb erőssé, majd egyre többfelé viharossá fokozódott a szél, sőt helyenként orkán erejű széllökések is kialakultak, melyek bizony méteres hótorlaszokat emeltek.

A közlekedésben is komoly fennakadások voltak tapasztalhatóak, különösen 11.-én virradóra, amikor is a főutak is járhatatlanná váltak, emiatt sokan gépjárműveikben rekedtek a nyílt utakon.

Kleb Attila fotója (MTI)

11.-én délután kihirdették az országos katasztrófahelyzetet. Az erőteljes havazás ekkor sem csillapodott, sőt még intenzívebbé vált. Továbbra is 90-100 km/h-t meghaladó széllökések kísérték a havazás útját. Több méteres hótorlaszok és 30-50 cm összefüggő hóréteg volt a jellemző.

A hőmérséklet is szokatlan mélységbe zuhant a fővárosban a hivatalos, hiteles mérések alapján mindössze -17.4°C volt, ám a szélviszonyok tekintetében tényleges hőérzetünket abban az időintervallumban legalább -32, -34°C-nak érezték.

Kozma Zoltán fotója (MTI)

A közösségi közlekedés életveszélyessé vált, a tömegközlekedés pedig teljes mértékben megbénult.

Az oktatás leállt, a vezetékekre hullott, ülepedett nagy mennyiségű hó a vezetékekre fagyott. Több helyütt ezek leszakadtak áramkimaradásokat okozva.

A háromnapos komoly havazás eredménye 50-80 cm lehullott friss hó lett. Síkvidéken a kisebb míg a hegyvidéki területeken a nagyobb mennyiséggel. 15.-én este jelentős enyhülés vette kezdetét, ám ez az enyhülés előbb csak a magasban volt érezhető a talaj közelében nem.

Így a folyékony halmazállapotú csapadék amint talajt ért azonnal az aszfaltburkolatra fagyva igen komoly jégpályát idézett elő.

Baric Imre fotója (MTI)

Érdekességként talán megemlíthető hogy a Magyarországon valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet 1940.02.16-ához köthető hiszen akkori nevén (Görömbölytapolcán) mai nevén (Miskolctapolcán) -35°C-ot regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kiemelt kép – Kozma István (MTI)

Cikket írta – ZsoltiMeteo