You are currently viewing Markáns hidegfront! (Percről- Percre!)

Markáns hidegfront! (Percről- Percre!)

Kiemelt kép – Gondos Valéria

Kezdődik a percről-percre! (11:42) 

Úgy gondoltuk a helyzet megérdemel egy percről-percre rovatot. Egy markáns hidegfront vet véget a több napja tartó már-már tavaszi enyheségnek. Rengeteg rekord dőlt meg és a mai nap is tartogat rekordokat! 

Megdőlt a melegrekord! (12:06) 

Sellyén megdőlt a melegrekord, jelenleg kerekített 17 fok van, ami 16,5 fok feletti értékre utal. Legutóbb 8 éve Kaposváron volt 16,3 fokos maximum ezen a napon! 

Fotó – Országos Meteorológiai Szolgálat

Nyakunkon a hidegfront! (13:17) 

Északnyugat felől már érkezik a hidegfront, mely jelenleg a Balatonnál jár. Ott a hőmérséklet már csupán 5 és 7 fok köztt van, míg a térségünkben 15-17 fok van jelenleg! 

Az északnyugati szél többfelé viharossá fokozódik!

Jelentős emnnyiségű esőre van kilátás és este a Mecsek magasabb pontjain havazhat is! 

Este havazhat a Mecsekben! (13:35) 

Ahogy észak felől érkezik a hidegfront, úgy a csapadék is társul hozzá. Kezdetben mindenhol eső lesz, ám a koraesti óráktól a Mecsek magasabb területein havasesőbe, illetve havazásba válthat a csapadék.

Átmeneti szünet után pedig visszahullámzik a hidegfront és már sík terepen is havazhat, de megmaradni csak átmenetileg fog, ugyanis az elmúlt napok enyheségének köszönhetően felemelegedett a talaj.

Fotó – Lackó Martin

Érkezik az eső! (14:35) 

Élénkül az északnyugati szél, és érkezik a csapadék is, hamarosan elered az eső, legkorábban az északi tájakon, és fokozatosan fél felé halad. Legkésőbb ott fog eleredni az eső. Sásdon már csak 7-9, Vajszlón viszont 16 fok van jelenleg!

Itt a hidegfront! (15:45) 

Ahogy írtuk, 15-16 óra között megérkezik a hidegfront, mely igen nagy lehűlést okoz! Itt is van, a térség egészén esik az eső, és mellé erős-olykor viharos széllökés is társulnak. Számottevő csapadék is várható.

A térség déli felén tartja magát a kellemes idő, ott 10-13 fok van, de hamarosan oda is megérkezik a hidegebb levegő. Pécsett jelenleg 6 fok van már csak.

Fotó – Bauer Anikó

Sellyén volt a legmelegebb! (16:03) 

Sellyén dőlt meg a melegrekord, mely korábban Kaposváron 16,3 fok volt. A mai napon 1,9 fokkal, azaz 18,2 fokot mérhettünk. 8 éves rekord dőlt meg! Azóta a hőmérséklet a térség nagy részén 10 fok alá csökkent.  

Ismétlődő eső! (17:29) 

Észak felől több hullámban érkezik a csapadék. Néhány góc lehet erősebb is, melyből intenzívebb csapadékhullás is előfordulhat. A leghűvösebb a Mecseken van, itt már csupán 4 fok van, míg a térség déli felén 8 fokos maximumok vannak.

A csapadék a késő esti órákig kitart, majd átmeneti szünet érkezik.

Fotó – Farkas Szilvia

Délnyugat felől érkezik! (19:09) 

Délnyugat felől újabb csapdaék érkezik, mely főképp a térség középső és déli felét érinti. Néhol intenzív csapadékhullás is előfordulhat. Nem maradunk sokáig csapadék nélkül az északi tájakon sem, hamarosan visszahullámzik a hidegfront és újra elered.

Visszahűlt! (19:17) 

Rendesen visszahűlt a levegő, a Mecseken már csak 3-4 fok között alakul a hőmérséklet, míg a térség többi részén 5-7 fok között alakulnak a maximumok.

Egyelőre a Mecseken még eső esik, de az idő előre haladtval elképzelhető, hogy előbb havaseső, majd havazás is lehet. Az Országos Meteorológia Szolgálat figyelmeztetése alapján a Mecsek magasabb pontjain 3-5 cm hó is hullhat a reggeli órákig. Sík terepen is havazhat hajnalban, de megmaradni nem fog, hiszen a talaj az elmúlt napokban felmelegedett az enyhe időnek hála.

Fotó – Kiss Csaba

Mi várható a továbbiakban? (22:07) 

Lassan hűl a levegő, a Mecsekben már csak 3 fok van, de a térség nagy részén is jócskán visszahűlt a levegő, jelenleg 6 foknál melegebb sehol sincs.

A továbbiakban délnyugat felől további csapadék érkezik, mely elsősorban eső lesz. Kisebb szünet is lehet a csapadékban az éjféli órákban, majd délnyugat felől újabb csapadék érkezik, mely már vegyes halmazállapot lehet, a Mecsek magasabb pontjain hó. A csapadék délelőtt kelet felé elvonul, felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap.

Hazavzik a Mecsekben! (6:18) 

A Mecsek magasabb pontjain havazik, és ott vizes, tapadó hó esik jelenleg. Az úton nem, de a füvön megmarad, de erősen olvad. Sík terepen sajnos havaseső esik. A csapadék a kora reggeli órákig kitart, majd kelet felé elhagyja térségünket.

Köszönjük, hogy velünk tartottatok! (6:25) 

Köszönjük, hogy velünk tartottatok, és hogy ilyen sokan néztétek újra percről-percre bejegyzésünket! Legközelebb szombaton érkezhetünk hasonlóval, amikor egy mediterrán ciklon peremciklonja éri el térségünket! Mindenkinek szép napot!