You are currently viewing 5 furcsaság az elmúlt 1 év időjárásával kapcsolatban

5 furcsaság az elmúlt 1 év időjárásával kapcsolatban

2021-nek már vége. Újév első napján tekintsünk vissza, hogy milyen érdekességek és furcsaságok történtek az elmúlt 1 év időjárásában!

Az elmúlt 1 évre a szélsőségek voltak a jellemzők hőmérséklet terén. Rengeteg helyen megdőltek a melegrekordok.

1880-óta jegyzi fel tételesen az emberiség globálisan minden napjának a hőmérsékletét és ezeknek az átlagából idén az jött ki, hogy 141 év legmelegebb júliusát éltük át az idén.

Az idei július volt a legmelegebb hónap 1880-as mérése óta.
(https://www.noaa.gov/)

1. Fánk alakú jégeső

2021. szeptember 7-én az Egyesült Államokbeli Wisconsin államban, Madisonban, Verona külvárosában szokatlan jégeső esett. A szemtanúk beszámolóik alapján a jégeső folytán voltak olyan darabok, amelyeknek a belső szerkezetei üregesek voltak és miután elkezdtek olvadni, fánk alakúak lettek.

Fánk alakú jégdarab
(https://twitter.com/wxjerdman)

2. 1200 éves rekord dőlt meg Japánban

A tavaszra vágyók Japánban szokatlanul korán tapasztalhatták meg a cseresznyefa kivirágzását idén.

Az Oszakai Prefektúrai egyetem adatai szerint az éves cseresznyevirágzás március 26-án érte el csúcspontját Kiotóban, ez a legkorábbi dátum a kilencedik századból származó feljegyzésekig visszamenőleg.

Ez körülbelül két-három héttel korábbi időpont az átlagosnál.

Úgy tűnik, ez a klímaváltozás jele. James Hansen klímakutató szerint Japán márciusi hőmérséklete körülbelül 15 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt évszázad során.

A NOAA szerint Japán egyes részein az eddigi legmelegebb március volt 2021-ben.

Virágzó cseresznyefák
(https://japantruly.com/)

3. 37,7 Celsius-fokot mértek Észak-Dakotában (Egyesült Államok) szeptember végén

Szeptember végén az egyik legdélebbi államra, Texasra jellemző ilyen magas hőmérséklet és abszolút nem a Kanadával határos Észak-Dakotára.

Szeptember 28-án Észak-Dakota nyugati részén két helyen, Dickinson és Watford városban 37,7 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet.

Christopher Burt időjárástörténész és Maximiliano Herrera időjárási feljegyzések szakértője szerint ez volt a legészakibb terület az Egyesült Államok területén ahol valaha is ilyen magas hőmérsékletet mértek.


(https://twitter.com/NWSBismarck)

4. Tűzoltás hókészítés helyett

Amikor augusztus végén a Caldor Tűz a kaliforniai Tahoe-tó felé haladt, a hatóságok hógépeket kapcsoltak be a környék síközpontjain, hogy megnedvesítsék a talajt és növeljék a levegő páratartalmát.

A 2021-es év legszürreálisabb fotói közé tartoznak azok, amelyeket Josh Edelson fotós készített, miközben a hógépek a sűrűjében voltak a Sierra-at-Tahoe Resortban.

A tűzoltók végül megállították a tűz terjedését, mielőtt felperzselte volna a környék síközpontjait vagy a tóhoz közeli városokat.

A Caldor Tűzben azonban 346 négyzetmérföldet égetett le és körülbelül 1000 építményt semmisített meg, mielőtt október végén teljesen megfékezték volna.

Egy hógép vizet permetez a Sierra-at-Tahoe Resortban a Caldor Tűz során a kaliforniai Twin Bridgesben, 2021. augusztus 30-án.
(JOSH EDELSON/AFP via Getty Images)

5. Egy villámcsapás kiszakított egy darabot az útból majd az kárt tett egy autóban

E. Phillip Krider és Kenneth Kehoe, villámkutatók 2004-es tanulmánya szerint évente 10% az esélye annak, hogy egy amerikai állampolgár 250 méteres körzetében villám csapjon be.

De ami májusban a floridai Panhandle-ben történt, az rendkívül szerencsétlen körülmény volt.

Villám csapott a 10-es autópálya járdájába Walton megyében. A villám kiszakított egy betondarabot, amely kitörte egy kisteherautó szélvédőjét majd a hátsó szélvédőn át távozott. Az utasok és a sofőr is megsérült.

Ha vezetés közben viharba kerül, az Országos Villámbiztonsági Intézet (Egyesült Államok) azt javasolja, hogy húzódjon le az út szélére, állítsa le a motort, tegye ölbe a kezét (a kormány helyett), és várja meg, amíg elvonul a vihar.

(https://twitter.com/WCFRFL)
(https://twitter.com/WCFRFL)

Forrás:
https://weather.com/