You are currently viewing Komoly ónos eső érkezik!

Komoly ónos eső érkezik!

Vasárnap hajnalban egy mediterrán ciklon miatt csapadékos időre lesz kilátás, ám ha ez nem lenne elég, észak felől a talajon megérkezik a hideg levegő, reggelre fagypont alatt alakulhat a hőmérséklet.

De ilyenkor nem hónak kellene esnie?

Sokan kérdezitek tőlünk, és most elmondjuk, miért is fog ónos eső esni.

A magasabb légrétegekben egy úgynevezett pozitív réteg lesz jelen, melyen áthaladva a csapadék cseppfolyóssá válik, majd újra negatív tartományba érkezik a csepp, és megfagy, de kevés ideje van átalakulni hópehellyé, így közel 0 fokosan eléri a talajt. Van olyan eset, mikor teljesen megfagy, így fagyott eső eshet.

Így alakul ki az ónos eső

Gondot okoz a közlekedésben és a növényekben!

Sajnos a közlekedést egy nagyobb ónos eső meg tudja bénítani, ugyanis nagyon csúszóssá válhat hitelen az út. Tartós ónos esőnél vastagabb jégpáncél is kialakulhat.

Holnap hajnali 3 és dél között 10-13 mm csapadék eshet, mely zömében ónos, illetve fagyos eső is lehet.

Nem csak az utakon okoz gondot, a növényekre és a fákra is rátapad, melyek egy idő után nem bírják a súlyt és letörtnek/kidőlnek.

Mire számítsunk?

Szombaton kora délutántól egy mediterrán ciklon érkezik, mely igen csapadékossá változtatja időjárásunk, de estig marad az enyhe idő, 10 fokos maximumokkal.

Hajnalban jön a változás, észak felől megérkezik a hidegebb levegő a talajon, és hajnali 3-4 óra magasságában már fagypont közeli hőmérsékletet mérhetünk, így megkezdődik a váltás ónos, illetve fagyos esőbe, mely tartós lesz, és a déli órákig kitarthat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetést adott ki. Nem kizárt, hogy a legmagasabbat, a vöröset fogja kiadni holnap hajnalban! Ez azt jelenti, hogy a várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t is, mely ónos esőben hullhat le!

Akár a legmagasabb figyelmeztetést is kiadhatják!

Délutánra a csapadék súlypontja jelet felé mozog el, és a hőmérséklet is kicsit emelkedik. Délutánra normalizálódhat a helyzet az utakon is.

Átmeneti csapadékszünet után vasárnapról hétfőre virradó hajnalon újabb csapadékzóna éri el a térséget, és a hőmérséklet bizony fagypont alatt fog alakulni. Ónos esőre és havazásra egyaránt számíthatunk!

Vezessünk óvatosan, vigyázzunk magunkra és egymásra!

Kiemelt kép – Koch Zoli