You are currently viewing Karácsonyi csúszkálás! (Percről-Percre)

Karácsonyi csúszkálás! (Percről-Percre)

Kiemelt kép – Ludvig Ottília

Kezdődik a percről percre! (22:09)

A következő 24 órában megpróbáljuk lekövetni az eseményeket, és amint lehet friss információkkal látunk el Benneteket. Hamarosan indul közvetítésünk, tartsatok velünk!

Mi várható a következő órákban? (22:14)

Északkelet felől fokozatosan érkezik a hidegebb levegő. Jelenleg Baja magasságánál tart „hideg orra”. Az északkeleti szél olykor megélénkül. A csapadék délnyugat felől futószalagon érkezik. Nagyjából hajnali 3-4 óra magasságában válthat a csapadék ónos esőbe, majd később fagyott esőbe.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki az ónos esőre, de meglehet, hogy a legmagasabb figyelmeztetés is ki fog kerülni

Úton a hideg! (23:29)

Kecskeméten már elértük a 0 fokot, közben a térségben is zárul az olló. Sellyén 9 fok van, míg Baján már csak 3 fokot mérhetünk. Északkelet, illetve észak felől is érkezik a hideg a vártnál kicsit gyorsabban.

(Országos Meteorológiai Szolgálat – hőtérkép)

Magasabb fokozat! (01:02)

Magasabb fokozatra kapcsolták a riasztásokat, már csak Baranyában van jóval fagypont felett a hőmérséklet, így itt még eső esik, de csak egyelőre.

Egyre hűl a levegő, Mohácson 3, Árpádtetőn 2, Pogányban 3 és Sellyén 8 fok van!

(Országos Meteorológiai Szolgálat – riasztás)

Másodfokú figyelmeztetés! (02:34)

Kiadták térségünk nagy részére a másodfokú figyelmeztetést! A következő órákban számos területen kell készülni jelentős mennyiségű ónos csapadékra! Reggel, aki teheti ne induljon útnak, míg az ónos eső esik, ugyanis nagyon veszélyes lesz! A hőmérséklet pedig lassacskán kezd fagypont alá kerülni!

Mi most egy kis időre elköszönünk, reggel folytatjuk a percről-percre bejegyzésünket!

Helyzetjelentés! (8:13)

Az elmúlt órákban a hideg megtorpant a Mohács-Komló-Sásd képzeletbeli vonalon, és ott táncol folyamatosan. Pécs-Siklós vonaltól keletre jelenleg is másodfokú a figyelmeztetés a számottevő ónos eső miatt, míg tőle nyugatra citromsárga a figyelmeztetés.

Míg Pécsett eső, Komlón, Mohácson és Tófűn is ónos, illetve fagyos eső esik.  

Bács-Kiskun, Tolna és Csongrád megyében piros! (8:15)

Ezekben a megyékben tartós ónos eső miatt a legmagasabb riasztást adták ki. Itt 5 mm-nél több ónos csapadék várató. Aki teheti és oda indulna útnak, ne tegye, hiszen életveszélyesek az utak arra!  

Mi várható a továbbiakban?  (8:21)

A hőmérséklet a térség 2/3-án pozitív, vagy a nullához közeli, így ezeken a területeken eső várható. Egyedül a Pécs-Siklós vonaltól keletre válható számottevő ónos csapadék a kora délutáni órákig.

Nyugat felől még ugyan egy csapadékzóna áthalad felettünk, de ebből számottevő csapadék a térség nagy részén nem lesz.

A kora esti órákig megszűnik a csapadék és marad a szürke, borús idő.

Kép – Ludvig Ottília

Átmeneti szünet?  (12:13)

Átmenetileg kelet felé elhagyta térségünket a csapadék. De nem maradunk szárazon a következő 24 órában, hiszen délnyugat felől újabb mediterrán ciklon érkezik a kora esti órákban.

Több modell előrejelzés azt mutatja, hogy számottevő csapadékra van kilátás, mely ónos esőben és hóban érkezhet.

A percről percre folytatódik 18:30-tól újra!

Érkezik az ónos csapadék! (18:45)

Érkezik a csapadék délnyugatról! Töltődik a rendszer, egyre többfelé eshet az ónos eső mellett hó is. A hőmérséklet mindenütt fagypont alatt van, így hamar lefagy mindenütt. A térség Pécs-Siklós vonalától keletre már ki is adta az Országos Meteorológiai Szolgálat a narancssárga figyelmeztetést. Attól nyugatra pedig ciromsárga a figyelmeztetés.

 

Több hullámban érkezik! (19:00)

Több hullámban érkezik a csapadék délnyugat felől, így többször lehet szünet. Több helyről jelentettek a térségben ónos, illetve fagyott esőt. Havazás jelenleg nem alakult ki még.

Vigyázz csúszik! (19:37)

Kicsi az intenzitás, de így is elkezdtek csúszni az utak és a járdák. A tereptárgyak már ónos esőtől fagyosak. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Szünetel kicsit! (20:01)

Átmeneti szünet, de nem sokáig, hiszen délnyugat felől újra érkezik az újabb adag ónos, illetve fagyott eső. A hajnali órákban újabb szünet érkezik, de hajnalban összetett csapadékzónából előbb ónos, majd havas csapadék érkezik.

Fotó – Hincze Cintia

Nem csak Pécsett esett! (20:42)

Nem csak Pécsett, hanem a térség nagy részén előfordult ónos csapadék, de jelenleg csak egy szakadozott csapadékmező érkezik, melyből csak kevés helyen eshet.

Barczi Sziárd fotója

Mi várható reggelig? (21:16)

Az éjszaka első felében csak szakadozottabb csapadékrendszerek érkeznek, majd a hajnali órákban egy összetettebb rendszer éri el a térséget. Kezdetben ónos csapadék várható, majd fokozatosan mindenütt havazásba vált.

A csapadék egészen a kora délutáni órákig kitarthat, kifehéredhet a táj!

Fontos kiemelni, hogy a hajnali óráktól télies útviszonyokra kell készülnünk!

Erősebb csapadékmező érkezik! (23:23)

Újabb adag csapadék érkezik délnyugat felől. Sok helyen eshet még ónos eső, de egyre nagyobb területen vált havazásba a csapadék. A hőmérséklet fagypont alatt van jelenleg, így, ha hó esik, az meg is marad.

A térség egészén narancssárga figyelmeztetés van ónos esőre!

Laczkó Martin képe

Kifehéredett! (7:36)

Reggelre kifehéredet az egész térség, mindenütt több centi friss hó hullott! Jelenleg is gyengén havazik, és egészen 10-11 óráig ki is fog tartani!

Schidru Péter fotója

Útinfó! (7:49)

A térség útjai mindenütt fagyosak, havasak, így érdemes óvatosan vezetni. Jelenleg is fagy van. A Mecsek elmondás szerint nagyon csúszik. Aki teheti az a délutáni órákig ne induljon útnak. A hókotrók dolgoznak a takarításon folyamatosan!

A járdák is nagyon csúsznak, a kezdeti ónos eső miatt!

Meddig fog havazni? (7:59)

Nyugat felől fokozatosan szűnik a csapadék, de gyenge havazás, hószállingózás a kora délutáni órákig előfordulhat, legtovább a térség keleti felében. Jelentős hó hullott, Mohácson 5-6 cm, de Pécsett is 6, Szigetváron pedig 8!

Lassan alábbhagy! (11:29)

Nyugat felől fokozatosan szűnik a csapadék, és a következő órákban el is áll teljesen. A térség nagy részén jelentős hó hullott, este egy rövid összefoglalóval jelentkezünk az elmúlt 2 napról! 

Biczó-Lajkó Renáta fotója

Köszünjük, hogy velünk tartottatok! (12:04)

Közvetítésünket most befejezzünk. Nagyon szépen köszönjük, hogy ennyien velünk tartottatok és követtétek az eseményeket! Reméljük tetszett!

Élvezzétek kis a havas időt, szerdától felmelegedés kezdődik!