You are currently viewing Összefoglaló az Egyesült Államokban lecsapó tornádókról

Összefoglaló az Egyesült Államokban lecsapó tornádókról

2021.12.10-én hatalmas zivatarrendszer alakult ki, majd csapott le váratlanul az Egyesült Államok középső államaira. Az időjárási katasztrófa érintette Arkansast, Illinoist, Missourit, Tennesseet és a legnagyobb mértékben pedig Kentucky államot.

Tornádó jelentés
(https://www.spc.noaa.gov/)

Összesen 61 tornádót észleltek ekkor

Ezen tornádók közül voltak amik az EF4-es csoportba tartoztak már, viszont, nem zárható ki, hogy valamelyik elérte a legerősebb, vagyis az EF5-ös szintet.

EF-skála
(https://www.szupercella.hu)

Volt olyan tornádó is, mely több mint 350 km-t tett meg és ezzel megdöntötte a leghoszabb szárazföldi utat megtévő tornádó rekordját.

A hatalmas zivatarrendszer kárt tett az áramszolgáltatásban is, ezért közel 220 ezer háztartásban nincsen áramszolgáltatás.

Jelenleg 94 halottat tartanak nyílván az időjárási katasztrófa óta

Kentucky

Mayfield városában egy gyertyagyárt döntött romba a hatalmas erejű szél. A gyár romjai alól 40 embert sikeresen kimenekítettek már, de még további 60 embert eltűntként kezelnek.

Mentőalakulatok túlélők után kutatnak a gyertyagyár romjai alatt
(John Amis/AFP/Getty Images)

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója már járt a helyszínen és elmondta, hogy már nem számítanak újabb túlélőre, hiszen szombat óta már nem találtak senkit se élve.

„Ez lehet történelmünk egyik legnagyobb tornádószerencsétlensége. Tragédia. Még most sem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket és milyen károk keletkeztek.”

Joe Biden (Az Amerikai Egyesült Államok elnöke)

Rengeteg házat döntött romba a szélvihar, vasúti kocsikat borított fel.

(Cheney Orr/Reuters)
(Brett Carlsen/Getty Images)

A többi állam

A többi érintett államban a Kentuckyhoz képest jóval kisebb volt a kár, illetve az áldozatok száma, viszont történtek ott is tragédiák.

Arkansas

Arkansas államban legalább két ember vesztette az életét és öten megsérültek, mikor az egyik széllökés megrongálta egy idősotthon tetőszerkezetét.

Illinois

Illinois déli részén, Edwardsville térségében a heves viharok következtében beroskadt az Amazon logisztikai központjának tetőszerkezete, a legfrissebb információk szerint hatan meghaltak. A romok alól eddig 45 embert tudtak kimenekíteni.

Források:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-59623970

https://edition.cnn.com/2021/12/13/us/kentucky-tornadoes-storms-monday/index.html

https://www.spc.noaa.gov/