You are currently viewing Luca nap!

Luca nap!

Ma Luca napja van, innen is köszöntjük a névnaposokat. Több népszokás is tartozik a mai naphoz, felsorolni is nehéz, de mi azért megpróbáljuk. Eredetileg ez volt a legrövidebb nap a Gergely-naptár bevezetésé előtt.   Persze a mostani időszakban december 22-23-ára esik.

Luca napon tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsön kérni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerültek.

Honna ered?

Ezen a napon Szent Luciára emlékszünk, aki egy szicíliai családban nevelkedett. A keresztény hitre tért fiatal lány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalát halt hitéért.

Németországban kedvelt szent. Északon a Luca menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik meg először, a szokás szerint újraélesztették Svédországban, Nobel Alfréd halála évfordulójával összefüggésben. Ez a Nobel ünnepségének zárónapja.

Nobel Alfred

Magyarországon a Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.

Luca nap és az időjárás!

A Luca-naptár a régi magyar Luca-hagyománykor egyik eleme, mely szerint a következő esztendő januárjában a megfigyelési ponton, olyan idő lesz, mint Luca napján, februárban, mint Luca másnapján és így egészen karácsonyig, ami a jövő évi karácsonyra utal.

Lázár Zsolt fotója

Egy másik időjósoló módszer a hagymakalendárium. Egy hagymát 12 szeletre vágunk, megsózzuk. A hiedelem szerint az a hónap lesz a csapadékosabb, a következő évben, amelyik szeled megfelelően benedvesedik.

Luca búza!

A következő év termését próbálták megjósolni a Luca-búza keltetéssel. Luca napján búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsonytájra kizöldültek. A később kikelt búzával az adventi oltárt díszítették.

Russai Petra fotója

További népi megfigyeléseket itt olvashattok – Népi megfigyelések