You are currently viewing Mediterrán ciklon érkezett! (Percről-Percre)

Mediterrán ciklon érkezett! (Percről-Percre)

Kiemelt kép – Kiss Csaba

Mi várható ma? (9:08)

Szép napot kívánunk mindenkinek! Ma egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Jelenleg a térség nagy részén szakad az eső, és a következő órákban még folyékony halmazállapotra kell készülni! Főleg a Vajszló-Pécs-Komló térségtől keletre kell készülni kezdetben ónos esőre! 

Délután válthat a csapadék havasesőbe-havazásba!

Több helyen nagyon csúszik! (9:13)

A térség keleti felében többfelé esik ónos eső. Sziágy és Berked között nagyon csúszik az út, vezessünk óvatosan, hiszen főleg a mellékutak le lehetnek fagyva! Pécsett leginkább a vízátfolyás okozhat problémát. A Mecseken jelenleg fagy van, így ott is csúszós lehet az út!

Havazik az Őrségben! (9:39)

Gaál Diána küldött fotót az imént, Bajánsenyéről. A fotón is jól látszik, jelentős hó esett. Első adatok szerint Szentgotthárdon lassan 15 cm-t is eléri a hó vastagsága és Sopronban is jelentős mennyiségű hó esett! Várhatóan nyugaton jelentős 20 cm-t meghaladó hó várható! 

Sopron elesett! (9:49)

Egyes információnk szerint Sopron elesett. Több friss mérés alapján 15-20 cm hó esett. Az utak járhatatlanok, a közlekedés káosz. Több helyen vittek ki közlekedési lámpát is és vannak elakadt kamionok is. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron és Vas megyére. Ott 20 cm-nél több hó hullhat! Míg Zala, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyére citromsárga figyelmeztetés van érvényben, ott 5 cm-t meghaladó hó hullhat!

Mikor válthat a csapadék? (10:33)

Jelenleg 500 méter magasan vagy egy pozitív légréteg ami miatt eső esik a térségünkben. Ilyen intenzítás mellett 1 fokban Keszthelyen már havazik. 

Várhatóan 14-15 óra magasságában érkezik fölénk abban a magasságban hidegebb légréteg, így van esély arra, hogy a csapadék havasesőbe, illetve havazásba váltson. Követjük továbbra is az eseményeket, tartsatok velünk! 

Fotó – Walke Márti 

Mecsekben ónos eső esik! (10:49)

A közútkezelő webkamerája szerint a fákon vastagabb jégréteg képződött Árpádtetőn. Jelenleg ott -1 fok van, így főképp a mellékutak csúszhatnak! 

Vezessünk óvatosan! 

Senki ne menjen a Mecsek magasabb pontjaira! (11:19)

A Mecseken fagy van jelenleg is, és a csapadék zöme ónos eső. Koch Zoli aki a képet is küldte, azt mondta, járhatatlan az út a Tv torony felé, nagyon csúszik! Aki teheti ne menjen a Mecsekbe mert balesetveszélyes! 

A jég az úr! (12:42)

 A Mecsek magasabb pontjain továbbra is kitartóan esik az ónos eső, vastagon jegesek a fák. Egyelőre a főbb utak jól járhatóak, a 66-os út csupán vizes, de nem árt óvatosan vezetni!

Kép – Ludvig Ottília

Továbbra is eső! (13:43)

 A magasban még pozitív légréteg tartózkodik, ezért továbbra is eső hullik a térségünk nagy részén. A Mecsekben továbbra is ónos eső esik, már roskadoznak a fák. Érdemes későbbre halasztani a túrákat,már ha egyáltalán túrázik valaki ilen időben. 

Útviszonyok! (14:15)

 Jelenleg a térség egészén eső esik, kivéve a Mecsek magasabb pontjain (Zengő, Állatkert, Tv-Torony-Tubes-Lapisi út egy része) ónos eső esik. 

A következő órákban nyugat felől fokozatosan váltani kezd a csapadék vegyes halmazállapottá, illetve hóvá. Árpádtetőn jelenleg járható az út, csupán vizes, de érdemes rajta óvatosan vezetni. 

Éjjel fagypont alá hűl a levegő, így mindenhol lefagyhat az eddig leesett csapadék. 

Amint több információt tudunk meg, jelentkezünk! 

Kezdődik a váltás! (14:32)

Sellyén és Szigetváron már vegyes halmazállapot van, az esőbe már keverednek hópelyhek is. Lassan kelet felé araszol a hidegebb levegő, így Pécsett is hamarosan nekiállhat váltani. Igaz a csapadék lassan-lassan szűnik..

Érkezik az utolsó felvonás! (16:09)

Dél felől érkezik az újabb csapadékmező, közben Sásdon és Dombóváron havazásba váltott a csapadék. Ott már fehéredik a táj. A Mecsekben továbbra is ónos eső esik, de maharosan ott is havazásba vált a csapadék! 

Szakad a hó! (17:05)

A térség nagy részén elkezdett esni a hó! Többfelé fehéredik a táj, és havasodik az aszfalt is. Pécsett a belvárosban jelenleg havaseső esik, de több helyről érkezett hír, hogy Árpádtetőn, a Komlói útón, a Tv-Toronynál, Rózsadombon, Újhegyen és Vasason havazik. 

Kép – Balogh Tamás 

Hamarosan eláll! (18:47)

Dél felől fokozatosan szűnik a csapadék, több helyről kaptunk képeket, hogy kifehéredett a táj. Olvadni reggeig nemigen fog, ugyanis hamarosan felszakadozik a felhőzet és elkezd csökkenni a felhőzet.Reggelre erős fagy várható, mindenütt csúszhat az aszfalt, veszélyes lesz reggel közlekedni. 

Köszönjük! (21:27)

Köszönjük, hogy velünk tartottatok, mindenkinek szép estét kívánunk!