You are currently viewing Adventi ciklon (Percről-Percre)

Adventi ciklon (Percről-Percre)

Kiemelt kép – Bede-Nyitrai Roberta

Érkezik a ciklon (23:39)

Nyugat felől érkeznek a felhők, és ennek hatására a hőmérséklet is emelkedő tendenciát mutat. Jelenleg a térségben -1 és 2 fok között alakul a hőmérséklet. Hajnali 2-3 óra magasságában érkezik a csapadék, ami kezdetben vegyes lehet, majd fokozatosan esőbe vált. Hétfő reggelig követjük az eseményeket, tartsatok velünk! 

Északon már vegyes (23:49)

Északnyugaton már a ciklonnak köszönhetően esik. Elég vegyes a halmazállapot, ugyanis Gyórben havazik, Székesfehérváron fagyott eső, Sopronban pedig az eső esik. Hajnalban térségünkben is vegyesen indíthat a csapadék. 

Hamarosan elred (00:27)

A térség felett is sokasodnak már a csapadékot adó fellegek. A nyugati részeken már gyengén esik, eddigi jelzések alapján mindenhol eső. A Mecsekben átmenetileg hó is eshet, majd ott is eső várható. 

Kép – Kiss Csaba

Északon hó, délen eső (3:03)

Győr-Siófok-Salgótarján háromszögben intenzív a csapadékhullás, mely zömében hó és fagyott eső. Sok helyről jelentették, hogy nagyon gyorsan kifehéredett a táj. 

Baranyában jelenleg mindenhol eső esik, sajnos már a Mecsekben is. Ez annak köszönhető, hogy  a magasban beáramlott az enyhébb levegő. 

Reggel folytatjuk közvetítésünket! 

Jó reggelt (8:10)

Az éjszaka folyamán számottevő eső esett térségükben.  Jelenleg is esik, és kisebb szüenetekkel, de hétfő hajnalig ez így is marad. Hogy lesz-e halmazállapot változás, azt egyelőre nem lehet tudni. Folyamatosan követjük az eseményeket! 

Tartsatok velünk!

nleg mindenhol eső esik, sajnos már a Mecsekben is. Ez annak köszönhető, hogy  a magasban beáramlott az enyhébb levegő. 

Reggel folytatjuk közvetítésünket! 

Hó esélyek (8:40)

Egyelőre a hőmérséklet 1-3 fok között alakul a térségben, így esőre kell számítani. 

Délután kisebb csapadékszünet következik, majd délnyugat felől újabb rendszer érkezik, várhatóan egyre nagyobb területen vagyes halmazállapottal, illetve hóval. 

Hóra leginkább a Mecsek megasabb pontjain számíthatunk. 

Kép – Pánczél Géza

Átmeneti csapadékszünet (10:05)

Délnyugat felől átmenetileg gyengül a csapadék intezítása. Lesznek helyek ahol szüenetelni is fog. Továbbra is marad a ború.

 

Melegszik a levegő (10:45)

Enyhébb légtömegeket is hozott magával a ciklon, így a térségben lassan 5 fokot is elérjük. Este egy hidegfront érkezik, megélénkül az északnyugati szél és lehűl a levegő. 

Kép – Hirt Valéria 

Számottevő csapadék (11:10)

Eddig Nagyatádon esett a legtöbb eső, meghaladja már a 20 mm-t is. 

Térségünkben és több helyen átléptük a 10 mm-t, Pécsett 11, Dinnyeberkiben 13, Siklóson pedig 9 mm esett. 

 

Továbbra is csapadékos (12:59)

Itt pörög felettünk a csapadékrendszer, és folyamatosan esik, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Hamarosan veszít erejéből, és átmeneti szünet következik. 

Kép – Farkas Szilvia

Csónakkal érkezik a Mikulás (13:38)

Átmenetileg néhol szünetel a csapadék a következő órákban, majd délnyugat felől újabb rendszer érkezik. Számottevőcsapadékra van kilátás, halmazállapotváltozás nem várható. 

 Mindenhol elállt (14:47)

Egy gyors kutyasétáltatásnyi időnk van, majd újra elered az eső. A radaron már látszik, a következő adag csapadék, mely főképp a térség déli felét fogja érinteni. A java még hátravan!  

Heves zivatarok Horvátországban (16:42)

Heves zivatarokat hozott a mediterrán ciklon Dalmáciába. Splitet villámárvíz öntötte el. Rövid idő alatt 30-40 mm eső zúdult le. 

Hozzánk is lassan megérkezik a csapadék, számottevő mennyiség eshet! 

Fotó:  Vatrogasci – Oni su naši Heroji / Facebook

Egyelőre nyugalom (18:10)

A déli határhoz közel mozog egy csapadékmező, mely Mohács térségében okoz kisebb csapadékot. A következő órákban újra töltődik a rendszer, mindenütt elered az eső. 

Töltődik a csapadékmező (18:27)

Tőlunk délre lassan töltődik a csapadékmező. Közben Mohácson és a térség délkeleti felén gyengén esik az eső.

Árpádtetőn jelenleg 1,3 fok van, követjük az eseményeket, lehet még a végén lesz egy kis hó a Mecseken? 

Kép – Pánczél Géza 

Utolsókat rúgja (23:35)

Az elmúlt órákban a térségben többfelé volt gyenge hószállingózás illetve szitálás. 

A csapadékrandszer a vártnál gyengébb, de így is összejöhet még néhány miliméter. A Mecsekben jelenleg 0 fok alatti a hőmérséklet, de a magasban még enyhe a levegő. A havazás mellett ónos eső is kialakulhat. 

Búcsúzunk (23:56)

Mára búcsúzunk, legközelebb csütörtökön jövünk hasonló poszttal, reméljük tetszett és követtétek. Mindenkinek szép estét kíván a Meteo Mecsek csapata!