You are currently viewing Mediterrán ciklon érkezik!

Mediterrán ciklon érkezik!

Egy mediterrán ciklon rontja el újból az adventi vasárnapot. Számottevő csapadék érkezik, és melegünk sem lesz. Az északnyugati szél pedig többfelé élénk lesz.

Szombaton estétől nyugat felől fokozatosan beborul az ég, de csapadékra a hajnali órákig nincs kilátás.

Vasárnap hajnalban aztán mindenütt elered, javarészt eső, de a Mecsek magasabb pontjain akár havaseső és hó is előfordulhat átmenetileg.

Takács Lilla fotója

A délelőtti órákban elkezd emelkedni a hőmérséklet így mindenütt átvált a vegyes halmazállapot esővé, és egészen a késő délutáni órákig jelentős mennyiségű esőre, (akár 20 mm-t meghaladó) van kilátás. Kisebb csapadékszünetek főleg a délután közepén előfordulhatnak.

Vasárnap késő délután várhatóan egy újabb csapadéksáv érkezik, közben pedig észak felől elkezd beszivárogni a hidegebb levegő térségünkbe és fokozatosan dél felől az eső havasesővé, majd havazássá vált át. Reggelre mindenütt megszűnik a csapadék.

Hétfő hajnalra újra kifehéredhet a Mecsek, így oda a Mikulás szánkón jöhet, térség nagy részén viszont marad a szürkeség.

Országos szinten pedig északon várható mind a helyekbe, mint sík terepen havazás. Nógrád megyében 5 cm-t meghaladó hó is hullhat, erre az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztet is.

Kiemelt kép – Kiss Csaba