You are currently viewing Jégbor, avagy az utolsó szüret!

Jégbor, avagy az utolsó szüret!

Sokan úgy gondolják, hogy a tokaji borvidékekkel befejeződik a szezon, de ez nem így van. Létezik egy különlegesség, amit úgy hívnak, hogy jégbor. Ez a borfajta általában a rizling fajtájú szőlőből készül, de már készítenek kékszőlőből is jégbort, cabernet francból, kékfrankosból.

Hogy kapcsolódik a jégbor az időjáráshoz?

Két fontos követelmény van a jégbor készítéshez. Az egyik a hőmérséklet, ami általában a -7 -8 Celsius-fok, ez országonként változó. A másik követelmény a cukorfokkövetelmény, ez 320 gramm/liter cukortól, akár 400 gramm/liter cukortartalomig terjedhet és ez országonként eltérő.

(https://www.magyarkincsek.hu/itthon-keszult/jegbor-a-tel-ajandeka/)

Hogy milyen szabályok vonatkoznak a jégbor készítésére, azt a jégbor törvényi előírásai szabályozzák.

Kis hazánkban van esély a jégbor készítésére, mert sok vastaghéjú szőlőfajta található. Ezen belül sok a rizlingféle. Ami miatt a termelés kockázatos, az nem más, mint a kiszámíthatatlan időjárás, mivel a kemény hideg telek egyre ritkábbak. Ha a korai hidegek nem jönnek időben, akkor a jégbornak fenntartott termés tönkremehet. De ha sikerül is bort készíteni, akkor annak különleges minősége kárpótolja a készítőt a megnövekedett kockázatért.

Dr. Sümkegi József: A jégbor világa

Borítókép: https://vinoport.hu/tema/zajlik-a-jegbor-szuret-/515