You are currently viewing Levélhullás!

Levélhullás!

A mai témánk a levélhullás.  Miért hullik le a levél ősszel? Mit érdemes a levéllel kezdeni? Ti mit szoktatok vele kezdeni? A héten erről beszélünk pár szót.

Miért hullik le a levél ősszel?

Amikor a nappalok rövidülni, az éjszakák pedig hűvösödni kezdenek, vagy a száraz évszak hatásai érződni kezdenek, a lombhullató növények klorofillpigment-termelése visszaesik, így a levelekben jelenlévő egyéb festékanyagok láthatóvá válnak: megjelennek a levelek őszi színei.

Ezen festékanyagok közé tartoznak a sárga, barna és narancs színeket adó karotinoidok. Az antocián pigmentek a leveleket vörösre és lilára festik. Ezek nem mindig vannak jelen a levelekben, csak késő nyártól, amikor a cukrok a levélben maradnak az abszcisszió megkezdődése után. A gyönyörű őszi tájképek a világ olyan részein láthatók csak, ahol a rövidülő nappalok és hideg éjszakák előfordulnak. Máshol a lombhullató fák levelei egyszerűen leesnek, az antocián felhalmozódásából adódó ragyogó színek beállása nélkül.

Györkő Zsombor fotója

Mit érdemes kezdeni vele?

Az erdőkben nagyon jó a föld általában, és pont ezért, mert ott nem szedjük fel, és ott komposztálódik. Legtöbben összeszedjük, és kirakjuk egy zsákba és a zöld hulladékként elviszi egy kukásautó. Akinek kertje van, általában komposztálni szokta, ugyanis remek földet ad tavasszal. Az avarégetés hazánkban TILOS, úgyhogy ezzel ne is próbálkozzunk meg, mert SÚLYOS büntetés jár ért, nem mellesleg környezetkárosító.

Kiemelt kép – Györkő Zsombor