You are currently viewing Kis eséllyel felvillanhat a Sarki-fény!

Kis eséllyel felvillanhat a Sarki-fény!

Mint előző cikkünkben írtuk, erős napkitörés miatt, egy G3-as erősségű geomágneses vihar éri el a Földet ma éjjel. Fontos kiemelni nem fenyeget minket közvetlen veszély, de okozhat kisebb galibát a műholdakban.

Sarki fény!

Legutóbb 2015-ben volt egy nagyon erős napkitörés, mely G4-es vihart idézett elő, így lehetett látni a Kékesről a Sarki-fényt.

Időkép felvétele a Kékesről

Ahol biztosan lehet látni, az nem csak Skandinávia, hanem Németország, Lengyelország sőt Csehország, és Szlovákia egyes részein is.

Kis eséllyel hazánkban is lehet látni, az északi égbolton, amit főleg magasabb hegyeken lehet jól látni, erre leginkább Magyarország északi hegyei lehetnek, melyek kibújnak a légköri szennyeződés felől, illetve a fényszennyezés sem rontja a látási viszonyokat.

Fontos megjegyezni, hogy egy erős napkitörés nem feltétlenül okoz erős geomágneses vihart a Földön. A geomágneses viharok erősségét leginkább az határozza meg, hogy a Napból kilökődő, töltött részecskékből álló felhő legsűrűbb része mennyire kapja telibe bolygónkat. Ez pedig a sarki fény alacsonyabb szélességeken történő láthatósága szempontjából is kulcsfontosságú lesz.

Forrás – Időkép

Kiemelt kép – https://femina.hu/utazas/sarki-feny/