You are currently viewing Költöző madarak, költöző növények

Költöző madarak, költöző növények

Az idő hidegre fordultával nem csak a vándormadaraink költöznek melegebb helyre, hanem a növényeink is. Egyik közkedvelt növényünk a leander, más néven a babérrózsa. A költözés persze nem messzi tájakra történne, hanem csak a kinti környezetből a benti környezetbe.

Miért is van erre szükség?

A leander Dél-Európa mediterrán vidékének az őshonos növénye, mely hazánkban is nagyon népszerű. A gyenge fagyokat kb.: -5 fokig elviseli, de a hosszan tartó hideg hőmérsékleteket nem tolerálja és elpusztul. Ezért fontos, hogy kedvenc növényünket átteleltessük. Ha van lehetőségünk, akkor vigyük melegebb helyre, ahol +5 és +11 fok közötti hőmérséklet van, ami száraz és félárnyékos! Megfelelő telelőhely a pince, az üvegezett zárt előtér sötétebb sarka, lényeg hogy fagymentes legyen. Ha a növényt már nem lehet mozgatni, ha már a növény nagy és kivan ültetve, akkor a fagy ellen takarással védekezünk. Erre alkalmas anyaggal a növényt körbe tekerjük, hogy leszigeteljük a fagytól.

Fontos tudnivaló, hogy ha zárt térben teleltetjük a leandert, hogy a levegő hőmérséklete ne legyen magasabb, mint 11 fok, mert a meleg hatására megjelenhetnek a kártevők. A teleltetés során csak annyi vizet adjunk neki, hogy ne száradjon ki a földlabdája. A teleltetésből március végén, április elején vigyük ki a szabadba vagy bontsuk ki.

Növény betakarása
(http://www.balkonkertesz.hu/)

De ilyenkor is figyelnünk kell a késői fagyokra, ezért figyelmesen kövessük a Meteo Mecseket!

Borítókép: https://balkonada.hu/