You are currently viewing Újabb települést fenyeget a láva!

Újabb települést fenyeget a láva!

2021. szeptember 19-én tört ki a spanyol fennhatóság alatt álló La Palma szigetén a Cumbre Vieja, amiről ebben a cikkünkben írtunk.

Azóta ez a vulkán már fenyegette az egész világot amiről itt írtunk.

A lávafolyam már elérte az óceánt és abba is ömlött. Ennek a veszélyéről itt írtunk.

Hazánk napfelkeltéire és naplementéire is már kihatott a vulkán, amiről pedig itt írtunk.

Merre tart a lávafolyam?

Jelenleg a közel 1300 fokon izzó lávafolyam La Laguna községét fenyegeti. Az 1650 fős település lakóit már evakuálták, de még így is sok vadonélő állat és háziállat esett csapdába a láva által. A mentőegységek drónok segítségével juttatnak a bajbajutott állatoknak ételt és vizet. A drónokat megpróbálják arra is használni, hogy háló segítségével elkapják velük a kutyákat, macskákat és így kireptessék onnan őket, de eddig még nem jártak sikerrel. Könnyebben megközelíthető helyekről már sikerült számtalan állatot kimenekíteni. (https://hu.euronews.com/)

A helyi válságstáb vezetője arról nyilatkozott, hogy emberek nincsenek veszélyben, de a hátrahagyott házaik, a templom és az iskola valószínűleg meg fognak semmisülni.

Eddigi számok

La Palma szigetén a Cumbre Vieja vulkán 2185 épületet pusztított el és több mint 8000 embert kellett kiemenekíteni a térségből.

Több ezer szeizmikus rengést észleltek már a térségben. Az elmúlt napok egyik legerősebbje egy 4,3-as erősségű földrengés volt.

A lávafolyam eddig 866 hektárt borított be.

Borítókép: Ruptly