You are currently viewing Milyen idő volt 1956. október 23-án?           (Budapest, Sopron, Pécs)

Milyen idő volt 1956. október 23-án? (Budapest, Sopron, Pécs)

TISZTELET A HŐSÖKNEK!

Gyűlés gyűlést követ egyetemeinken és főiskoláinkon. Gyűléseznek a budapestiek, a szegediek, a pécsiek, gyűléseznek a mérnökök, a bölcsészek, a jogászok és a képzőművészek. Ezeknek az ifjúsági gyűléseknek forró és viharos a hangulata, az áradó folyamhoz hasonlatosak inkább, mintsem a mesterséges mederbe terelt patakhoz……

A Szabad nép Új, tavaszi seregszemle című vezércikke 1956. október 23-án.

Budapesti események 1956. október 23-án

Az egyetemen nem volt rendes tanítás. Délutánra a hallgatóság tüntetését végül a pártvezetőség az utolsó pillanatban engedélyezte. A Műegyetem udvaráról induló felvonuláshoz egyre többen csatlakoztak, a hallgatók röplapokat osztogattak és némán, jelszavak nélkül vonultak. A Petőfi–szobor előtt találkoztak a különböző egyetemek hallgatói, Sinkovits Imre színművész itt szavalta el a Nemzeti dalt, majd együtt vonultak a Bem térre, hogy kifejezzék a lengyel események iránti szolidaritásukat.
15 órakor, a Bem-szobor talapzatán állva Veres Péter, a Magyar Írók Szövetségének elnöke felolvasta a szervezet kiáltványát a tömegnek, a diákok pedig a tizenhat pontot. Ezután Zbigniew Herbert lengyel író is köszöntőt mondott, majd Sinkovits Imre elszavalta a Szózatot, végül a diákok megkoszorúzták a szobrot. A jelenlévők létszáma ekkor már ötvenezer fő volt.
 
A nemzeti színű zászló közepéből a szovjet mintájú címert kivágták. A lyukas lobogó a forradalom szimbólumává vált. A tömeg a beszédek elhangzása után nem oszlott fel, a Margit hídon át az Országházhoz indult, ahol egyes források szerint már kétszázezer fősre duzzadt. A tüntetők a Kossuth téren függetlenséget követeltek.
Ezt követően ezrek vonultak tovább a Magyar Rádió épülete elé, a tizenhat pontból álló követelésük felolvasása céljából. Az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) azonban megakadályozta az épületbe való bejutást. Gerő Ernő pártfőtitkár este 8 órakor elmondott rádióbeszédében csőcseléknek titulálta a tüntetőket és gyakorlatilag harcot hirdetett ellenük. A rádióbeszéd olaj volt a tűzre – felbőszítette a Sztálin-szobornál gyülekező, egyre duzzadó tömeget. A diktátor szobrát este fél 10-kor ledöntötték a tüntetők.


A Rádiónál a tüntetők ahelyett, hogy meghátráltak volna, különböző rigmusokat, jelszavakat kezdtek skandálni, mire válaszul az ÁVH a tömegbe lőtt. A fegyvertelen fiatalokra támadókkal egyet nem értő magyar katonák egy része átállt a tüntetők oldalára, és ellátták őket fegyverrel, hogy megvédhessék magukat. Számos ember vált a harcok áldozatává. A Rádió épülete 24-én hajnalban került a felkelők kezére. (https://oktober23.kormany.hu/)

A Parlamentnél

Soproni események 1956. október 23-án

1956. október 23-án néma felvonulást tartottak a főiskolai és egyetemi hallgatók – a lengyel nép iránti szolidaritásuk kifejezéseképpen a városban. Nyolcas sorokban, egymásba karolva vonultak, főleg fiatalok. A Tűztorony lábánál álló 1848-as emlékművet megkoszorúzták, majd a Petőfi szoborhoz vonulva elszavalták a nemzeti dalt. (https://sopronanno.hu/, http://www.husegvarosa.hu/)

„Együtt a Lengyelekkel” 1956. október 23-i szimpátiatüntetés Sopronban

Pécsi események 1956. október 23-án

Pécsett október 23-án nyugalom volt, a demonstrációkról lebeszélték az egyetemistákat, akik a rádióból értesültek a budapesti eseményekről. Rozs András, pécsi levéltárosnak a Pécsi Szemlében megjelent cikkéből kiderült, hogy ezen a napon a diákok Nagy Imrének küldtek egy táviratot, melyben elhatárolták magukat a szélsőjobboldali megnyilvánulásoktól. (https://www.pecsma.hu/)

A 48-as térnél vonulnak a szovjet tankok
Pécs 1956. november 4. (Régi Pécs)

Az időjárás

A budapesti időjárás 1956. október 23-án

1956. október 23-áról az OMSZ jogelődje gyönyörű őszi napként számolt be, az éjszaka leghidegebb óráiban a belvárosban 5°C-ot mutattak a hőmérők, míg délutánra 19-20°C közé emelkedett a hőmérséklet. Anticiklonális hatások uralkodtak hazánk felett, így száraz, napos idő volt, csapadék nem hullott Budapesten.

Klasszikus őszi nap volt Budapesten. A reggeli órákban 4-5 fok körüli volt a levegő hőmérséklete, míg délutánra elérte a 20 fokot is. Csapadék nem volt.

A soproni időjárás 1956. október 23-án

Hasonló, felhőtlen őszi idő volt mint Budapesten, ekkor reggel a hőmérséklet 4 fokkal indított és a délutáni órákban elérte a 18,6 fokot. Csapadék nem volt a térségben.

Időjárási jegyzet Sopronból
( https://www.kisalfold.hu/ )

A pécsi időjárás 1956. október 23-án

Pécsen is hasonló idő volt mint Budapesten. Reggel 5 fokra ébredtek az emberek és napközben a maximum elérte a 19 fokot. Csapadék nem volt és az égen elenyésző felhőzet volt.

Általánosságban az ország időjárásáról ekkor

Egy anticiklon érte el ekkor hazánkat, mely száraz, napos, csapadékmentes időt hozott el az ország egész területére.

Borítókép: https://www.szeretgom.hu/