You are currently viewing Felmelegszik, majd vissza a megszokottba!

Felmelegszik, majd vissza a megszokottba!

Ha megnézzük a légköri helyzetképet, akkor az tudjuk elmondani, hogy csütörtökig bezárólag bizony kezdetben nyugati, majd egyre inkább déli, délnyugati áramlás lesz meghatározó.

Ezzel az áramlással napról-napra egyre melegebb léghullámok érik el Magyarország, és a Kárpát-medence térségét.

Erősödik a nappali felmelegedés mértéke, a hajnali időszakban tapasztalt gyenge fagyoktól elbúcsúzhatunk, napközben pedig szerdán 17 és 22 míg csütörtökön 19 és 24°C közötti intervallumokban mérhetjük a csúcsértékeket.

Merk Ferenc fotója

Többé-kevésbé napos idő vár ránk, ám gomoly és fátyolfelhők mindezt megzavarják, de csütörtökön délutánig érdemi mennyiségű csapadék nem várható!

Meddig tart az enyheség?

Csütörtökön kora délután nyugat, északnyugat felől egy markánsabb hidegfront érkezte prognosztizálható.

A front mentén erősen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, és egyre többfelé nyílnak meg az ég csatornái.

Somogyi Petra fotója

Összegében területi kiterjedési arányban is sokhelyütt kell esőre, záporra, sőt mi tovább mennydörgéssel és villamtevékenységgel kísért zivatartevékenységre is számítani. A déli, délnyugati légáramlás egyre inkább északira, északnyugatira vált, ezzel párhuzamosan az északi, északnyugati szelet viharos lökések kísérhetik.

Jelentős mennyiségű csapadék érkezhet!

Pénteken a nap első felében míg kitart a csapadékkal tarkított időjárás, majd a déli, kora délutáni időszaktól északnyugat felől megkezdődik a felhőzet határozott és gyors ütemben való szakadozása és csökkenése! Erős, időnként viharos 60-70 km/h-t meghaladó északnyugati szél jelentősen ront a tényleges hőérzetünkön az amúgy sem magas hőmérsékletek mellett! Délutánra ugyanis csupán 9 és 13 fok közé melegszik fel a levegő.

A hétvégére pedig visszatérnek a hajnali fagyok, a leghidegebb tájakon -4, -5°C-os kora reggeli hőfokokkal, és délután is többségében 10°C közelében lévő maximumértékkekel.

Cikk – ZsoltiMeteo

Kiemelt kép – Berki László