You are currently viewing Akik jobban izgulnak az időjáráson mint bárki….        A tokaji aszú és az időjárás

Akik jobban izgulnak az időjáráson mint bárki…. A tokaji aszú és az időjárás

Ahhoz, hogy jó bor készülhessen nagy szerepe van az időjárásnak. Csak jó minőségű, jó cukorfok tartalmú szőlőből készülhet jó bor. Hatványozottan érvényes ez a tokaji aszúra, hiszen amikor az országban már elkészültek az első borok, akkor még a tokaji borvidéken még nem kezdődött meg a szüret.

Várni kell a megfelelő időjárási folyamatokra, hogy az aszúsodás beindulhasson!

Tokaji dűlő
(https://bor.hu/)

Mi kell az aszúsodáshoz és voltaképpen mi is az?

Az aszúsodás nem más mint a szőlőnek a Botrytis cinerea nevű gomba által okozott nemes rothadása.

Az aszúsodás folyamata
(Furmint Photo)

Ehhez kell az augusztus végi, szeptember elejei eső, meleg napsütéses ősz, úgy mondottan egy jó kis „vénasszonyok nyara”, majd lezárásképp a hűvös októberi reggelek. Ha ezek a folyamatok megvannak megjelenhet a várva várt penészgomba a Botrytis cinerea és megkezdődhet az aszúsodás folyamata. Ha az időjárási folyamatok aránya eltolódik, kevés napsütés és sok eső lesz, akkor is bekövetkezik a rothadás, de ez nem a nemes rothadás ami az aszúhoz kell hanem a szürke rothadás amely a fürtöket tönkre teszi.

A termesztők aggályai

„Tíz évből van két jó év hat év reménykedés és két év ami veszteség.”

tokaji szőlő termesztők

Sajnos a klímaváltozással egyre gyakrabban kerül veszélybe eme nemzeti kincsünk.

Igyál jó magyar bort de fogyaszd mértékkel!

Borítókép: Dancsecs Ferenc, Gourmet Riporter