Ahhoz, hogy jó bor készülhessen nagy szerepe van az időjárásnak. Csak jó minőségű, jó cukorfok tartalmú szőlőből készülhet jó bor. Hatványozottan érvényes ez a tokaji aszúra, hiszen amikor az országban már elkészültek az első borok, akkor még a tokaji borvidéken még nem kezdődött meg a szüret.
Várni kell a megfelelő időjárási folyamatokra, hogy az aszúsodás beindulhasson!

(https://bor.hu/)
Mi kell az aszúsodáshoz és voltaképpen mi is az?
Az aszúsodás nem más mint a szőlőnek a Botrytis cinerea nevű gomba által okozott nemes rothadása.

(Furmint Photo)
Ehhez kell az augusztus végi, szeptember elejei eső, meleg napsütéses ősz, úgy mondottan egy jó kis „vénasszonyok nyara”, majd lezárásképp a hűvös októberi reggelek. Ha ezek a folyamatok megvannak megjelenhet a várva várt penészgomba a Botrytis cinerea és megkezdődhet az aszúsodás folyamata. Ha az időjárási folyamatok aránya eltolódik, kevés napsütés és sok eső lesz, akkor is bekövetkezik a rothadás, de ez nem a nemes rothadás ami az aszúhoz kell hanem a szürke rothadás amely a fürtöket tönkre teszi.
A termesztők aggályai
„Tíz évből van két jó év hat év reménykedés és két év ami veszteség.”
tokaji szőlő termesztők
Sajnos a klímaváltozással egyre gyakrabban kerül veszélybe eme nemzeti kincsünk.
Igyál jó magyar bort de fogyaszd mértékkel!
Borítókép: Dancsecs Ferenc, Gourmet Riporter