You are currently viewing Irány gombászni!

Irány gombászni!

A csapadékos idő néha elszomorító tud lenni, de a természet ezt meghálálja. Így van most is, az erdők roskadoznak a gombáktól, az elmúlt egy hét esős időszakának köszönhetően!

Mayer Dia fotója (világító tölcsérgomba MÉRGEZŐ)

Nem csak a sárgás avar mutat szépen az erdőkben, hanem az alóla feltörekvő gombák is. A gombák nem csak az esőt és a párát szeretik, hanem a 10 fok alatti hőmérsékletet is.

Mayer Dia fotója (közönséges petrezselyem gomba)

Legfőképp a pöfeteggombán akad meg a szemünk, akár 4-5 kilósra is meghízhat ez a fajta. Mellette ott az őzláb és a mezei szegfűgomba is előfordul az erdeinkben!

Óriás pöfeteg gomba

Érdemes körültekintőnek lennünk, hiszen nem csak ehető gombák vannak erdeinkben, hanem mérgezők is. Jó ha magunkkal viszünk a gombászáshoz egy olyan embert aki ért is hozzá. Fontos azt is tudni, hogy naponta csupán 2 kilót gyűjthetünk!

Mayer Dia fotója (légyölő galóca MÉRGEZŐ)

Mit tegyünk, ha mérgezett gombát ettünk?

Mivel a gombamérgezés a gyomorrontástól egészen a halálig terjedően, bármilyen tünetet eredményezhet, ezért ha gombafogyasztás után rosszullétet tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz!

Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat:
+36 80 201 199 (0-24 órában, díjmentesen hívható – csak Magyarországról)
https://www.nnk.gov.hu/index.php/kemiai-biztonsagi-es-kompetens-hatosagi-fo/egeszsegugyi-toxikologiai-tajekoztato-szolgalat