You are currently viewing Hidegcsepp okoz hűvös időt és sok csapadékot

Hidegcsepp okoz hűvös időt és sok csapadékot

Egy úgynevezett magassági hidegcsepp helyeződik fölénk északkelet felől a következő órákban, így a szombat késő esti óráktól kezdve elered az eső.
A hidegcsepp és a hozzátartozó magassági ciklon tulajdonsága, hogy területén kedvezőek a feltételek a csapadék kialakulására, nyáron gyakran heves zivatarokat, ősszel tartós esőt, záporokat, télen havazást, hózáporokat okoz.
Másik érdekessége, hogy talajszinten legtöbbször alig észrevehető a ciklonokra jellemző nyomási elrendeződés és erős szél.

A magassági (kb 5600m) térképen jól látszanak a sűrű, zárt (geopotenciált jelző) fekete vonalak, amelyek a nyomáseloszlást mutatják a térség felett (a T betű az alacsony nyomásközpontokat jelöli), illetve a környezetéhez képest jóval alacsonyabb hőmérséklet is leolvasható a színskáláról
A vasárnap reggel a modell által mutatott csapadék (kék színskála) és a talajszinti nyomáseloszlás (zöld vonalak), amelyen alig fedezhető fel a ciklonokra jellemző sűrű, zárt izobárokat mutató görbesereg.

Összefoglalva: A következő napok időjárására jellemző lesz a sok felhő és a gyakran esős idő, a 10°C közeli vagy az alatti, késő őszt idéző csúcshőmérséklet.

forrás: http://www1.wetter3.de/animation.html