You are currently viewing Váratlanul hideg volt az Antarktiszon. Miért érdekes ez?

Váratlanul hideg volt az Antarktiszon. Miért érdekes ez?

2021.09.30. és 10.01 között meglepően alacsony hőmérsékletet mértek az orosz fennhatóság alatt lévő Vosztok állomáson. Azon éjjel -79.4 °C fok volt és ez az érték csak 0.6 °C fokkal tért el az októberi időszak rekord alacsony hőmérsékletétől.

A Vosztok állomás a Földön csak úgy van számon tartva, mint az a hely, amely a leghidegebb ezen a bolygón. Ez nem pontosan így van, mivel pontosan úgy szólna, hogy a leghidegebb hely, ahol ember által létesített mérőműszerek találhatóak.

A Vosztokon mérték 1983.07.21-én a legalacsonyabb hőmérsékletet talajszinten, ami -89.2 °C volt, de ennél mértünk alacsonyabbat is műholdak segítségével 2010.08.10-én az Antarktiszon két hegygerinc között, ahol -93.2 °C alá is lement a hőmérséklet.

Hány fok szokott lenni az Antarktiszon?

A hazai időjárással ellentétben az Antarktiszon nyáron van a leghidegebb, míg a téli hónapokban a legmelegebb.

A 2020-as esztendőnek, a minimum hőmérsékleti viszonyok alakulása az alábbiak alapján történt a Vosztok Állomáson
( https://www.weatheronline.co.uk/ )
A 2020-as esztendőnek, a maximum hőmérsékleti viszonyok alakulása az alábbiak alapján történt a Vosztok Állomáson
( https://www.weatheronline.co.uk/ )

Annak ellenére, hogy a Vosztok állomás az emberiség által közvetlenül megfigyelt leghidegebb pontja a Földnek, tavaly, azaz 2020 januárjában mértek ott -18 °C-ot is napi maximumként, ami hazánkban is elképzelhető hőmérséklet egy hidegebb télen az országunk északi területein.

Hihetetlenül nagy az éves hőingás ebben a térségben. Míg januárban átlagosan -25 fok a maximum, addig júliusban közel -70 fok is lehet ez az érték.

Miért érdekes az, hogy -79.4 fokot mértek szeptember végén a Vosztokon?

A 2019-es év szeptemberi minimális hőmérsékletek alakulása a Vosztok állomáson
( https://www.weatheronline.co.uk/ )
A 2020-as év szeptemberi minimális hőmérsékletek alakulása a Vosztok állomáson
( https://www.weatheronline.co.uk/ )
A 2021-as év szeptemberi minimális hőmérsékletek alakulása a Vosztok állomáson
( https://www.weatheronline.co.uk/ )

Ha összehasonlítjuk az elmúlt évek ezen időszakát a hőmérsékleti minimumok alapján, akkor észrevehetjük, hogy szeptember végére a felmelegedés jellemző és nem a lehűlés. Ezért annyira érdekes ez a mérési eredmény, mert voltaképpen nem a hőfok a meglepő hanem a mérési ideje.

Ennek a jelenségnek az lehet az oka, hogy vagy egy nagyon erős sarki örvény érte el a térséget, vagy pedig a sztratoszférában egy erős szélgyűrű „hozta le” a hideget. Az utóbbira gyanakodnak jobban a kutatók.

Az örvény ereje a déli gyűrűs modellen (SAM), illetve az Antarktiszi oszcillációs (AAO) cikluson múlik. Jelenleg pozitív fázisban van az örvény és intenzív, ezért akár ez is okozhatta a váratlan mínuszt.

Ez a jelenség az Antarktisz felett lévő ózonréteggel és a régió változó éghajlatával is összefüggésben van, ami 40 éves lehűlési tendenciát mutat előreláthatóan, köszönhetően a Déli-óceán újrafagyásának.

2000 óta ezek a hideghullámi jelenségek sokkal gyakoribbak, mint amire az ember számított, ezért a jövőben a jéggel borított kontinensen még nehezebbek lesznek az expedíciók, mivel kiszámíthatatlanul, szinte bármikor lecsaphatnak.

Borítókép: https://photolibrary.usap.gov/

Forrás: https://mkweather.com/