You are currently viewing Kubára hullik már a Cumbre Vieja hamuja

Kubára hullik már a Cumbre Vieja hamuja

2021. szeptember 19-én tört ki a spanyol fennhatóság alatt álló La Palma szigetén a Cumbre Vieja (szabad fordításban: Az Öreg Csúcs ), vagyis már 15 napja amiről ebben a cikkünkben írtunk.

Azóta ez a vulkán már fenyegette az egész világot amiről itt írtunk.

Hazánk napfelkeltéire és naplementéire is már kihatott a vulkán, amiről pedig itt írtunk.

Illetve a kiömlő láva már el is érte az óceánt és abba bele is ömlött. Ennek a veszélyéről pedig itt írtunk.

Mi történt azóta?

A kiömlő láva már több mint 1000 házat, lakóépületet emésztett magába. A spanyol hatóságok által kimenekített emberek száma meghaladta a 6000 főt, illetve rengeteg állatot is megmentettek. Az óceánba torkolló láva pedig már egy több hektáros félszigetet hozott létre, ezzel is növelve a La Palma sziget területét.

Ma, azaz 2021. október 05-én a vulkáni kúp beomlott, ami nagyban visszatartotta a lávahozamot, de most, hogy már nem képez akadályt, ezért szinte akadálytalanul ömlik kifelé a Cumbre Viejából a láva. A lávafolyam már több mint 1 kilométer széles és egyre több ember otthonát veszélyezteti, ezért a spanyol kormány elfogadott egy újabb mentőcsomagot, ami 206 millió euró értékű lesz.

A vulkán hamuját a légköri áramlatok már elvitték egészen Kubáig, ami a La Palma szigettől mintegy 6000 km-re található. Ez a mennyiség csekély, de mégis kimutatható.

( euronews (magyarul) )

Borítókép: FronteraSpacial/twitter