You are currently viewing Szeptemberi összefoglaló!

Szeptemberi összefoglaló!

Összességében a hónap elejétől, egészen a hónap derekán túl eső első napig, tehát szeptember 16.-ig bezárólag egyhangú, önmagát ismétlő időjárási körülmények uralkodtak!

Ennek okozója nem volt más, minthogy egy nagykiterjedésű anticiklon középpontjával pont térségünk fölé húzódott, mely biztosította szárító és felhőoszlató hatásával hogy az időjárási frontok messze-messze elkerüljenek bennünket!

Walke Márti fotója

Száraz, napos, és a sokéves szeptember közepi klimatológiai átlagtól, csaknem, mint egy 7-9 fokkal melegebb hőmérsékleti viszonyok voltak meghatározóak. A legmelegebb 15.-én volt amikor is megyénkben is 30-31°C-os hőmérséklet volt a délutáni órákban. Azonban a hajnalok már kifejezetten hűvösek voltak, így meglehetősen nagy volt a napi hőingás illetve, az úgynevezett hőmérsékleti differencia!

Györkő Zsombor fotója

 Majd ahogy közeledtünk a csillagászati értelemben vett őszhöz, illetve az őszi napfordulóhoz, azzal egyidejűleg bekövetkezett a „derült égből villámcsapás” avagy „átestünk a ló túloldalára” néhány nap leforgása alatt, közel 13-15°C-ot estek vissza a maximumok! Ebben a hónapban a szezon első fagyos reggelén is túllendültünk, hiszen 21.-én virradóra Kakucson az Országos Meteorológiai Szolgálat -1.1°C-os 2 méteres magasságban mért légköri fagyot dokumentált! 24.-én erőteljes déli, délnyugati áramlással és légmozgással ismét erőteljes melegedés vette kezdetét, így a hónap utolsó hétvégéjén igazi AUGUSZTUS VÉGÉRE HAJAZÓ KÉSŐ NYARAT IDÉZETT 24 és 30 fok közötti csúcshőmérsékletekkel.

Kóródi Barbara fotója

A hónap utolsó napjaira a légkör bérleti jogviszonyt váltott a változékonysággal megfűszerezett hullámvasúton, ezáltal csapadékos, és hűvös idővel zárult a szeptembernek az időjárási tárja.