You are currently viewing Naposabb időszak!

Naposabb időszak!

A következő napokat egy anticiklon határozza meg, mely naposabb időt eredményez! Kedden az esti órákig szinte zavartalan napsütésben lesz részünk. Az éjszakai órákban is marad a derű, bár köd és párafoltok főképp a völgyekben kialakulhat, de ez a délelőtt folyamán feloszlik. A

A derűs idő viszont a hajnali órákban hideget fog eredményezni, a hőmérséklet 6-8 fokig hűl, a völgyekben egy kicsivel hűvösebb is lehet.

Svegál Mariann fotója

Mi az az anticiklon?

Az anticiklon közel függőleges tengelyű légörvény.

Anticiklonoknak izobárokkal határolt magasnyomású területeket nevezzük. Benne a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa-nál mindig magasabb. A középpontjában nem ritkák az 1040 hPa feletti értékek. Az anticiklonokban általában nyugodt az időjárás, nyáron zavartalan napsütés, nagy meleg jellemző, télen párásságot, ködöt, és nagyon hideg időjárást okoz. Csapadék előfordulhat a területén, de ez sosem jelentős mennyiségű. Átmérője 400-600 km.

Varga Renáta fotója

Kedd estétől egy sekély ciklon éri el hazánkat, délnyuhat felől felhők érkeznek, és az eddigi előrejelzések alapján számottevő csapadékra készülhetünk. A szél pedig élénk, olykor erős lehet. A továbbiakban 20 fok alatti maximumokra készülhetünk, de a felhősebb égboltnak köszönhetően az éjszakai hőmérséklet sem csökken nagy mértékben!

További részletek az 5 napos előrejelzésben vasárnap!

Borítókép – Varga Renáta