You are currently viewing Tornádó csapott le a németországi Kielben

Tornádó csapott le a németországi Kielben

A Schleswig-Holstein szövetségi tartomány fővárosában, Kiel kikötővárosban szerda kora este (2021.09.29. 18 óra környékén) hirtelen egy tornádó csapott le.

A tornádó egy népszerű sétányra csapott le a tengerpart mellett. Többen éppen az evezős csónakjaikat kötötték ki a mólóknál, mikor a hirtelen lecsapó 120-180 km/h sebességű forgószél a vízbe dobta őket. A szél tárgyakat kapott fel és több embert el is talált vele. A tűzoltóság tájékoztatása szerint négyen súlyosan, hárman pedig közepesen sérültek meg.

A tornádó egy 7 km-es szakaszon söpört végig, ahol főleg tetőcserepeket kapott le a tetőkről.

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD)

A DWD szerint a tornádó sokkal nagyobb kárt is okozhatott volna, ha a belvárosban csap le. A sűrűn beépített kerületekben nagy veszélyt jelentettek volna a repkedő cserépdarabok a lakosságra nézve.

„Erejét tekintve azonban az első értékelések szerint meglehetősen gyenge tornádó volt”

Andreas Friedrich – A DWD tornádó szakértője

Friedrich összefoglalva röviden elmondta, hogy egy úgynevezett multivortex tornádó alakult ki, ami a szárazföldön gyorsan szétoszlott.

„Abszolút kiszámíthatatlan”

Sebastian Wache, a Kielben élő diplomás meteorológus szerint az évnek ezen időszakában nem szokatlan jelenség az ilyenfajta multivortex tornádó, viszont ritkán csap le a szárazföldre. A hatóságokat nem lehet ezért hibáztatni, hiszen abszolút kiszámíthatatlan az ilyesfajta forgószél létrejötte és lecsapása.

Felvétel a tornádóról

Borítókép: picture alliance/Getty Images

források:

https://www.br.de/