You are currently viewing Elérte a láva az óceánt! Miért veszélyes ez?

Elérte a láva az óceánt! Miért veszélyes ez?

Egy előző cikkünkben már írtunk a Cumbre Vieja vulkán kitöréséről, amit itt olvashattok el.

La Palma partjainál a Cumbre Vieja-ból kiömlő láva elérte és bele is folyt az Atlanti-óceánba kedd éjjel. Útja során körülbelül 600 ingatlant emésztett magába és a szerencsének köszönhetően, egy életet se követelt ezidáig.

Jelenleg 1500 ingatlant veszélyeztett a lávafolyam, ami a kezdeti 700 m/h-ás sebességéhez képest jóval lelassult, már csak 200 m/h-ás sebességgel folyik. A szigetről 6500 embert kellett már kimenekíteni és a Spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította, írta az euro news.

A tengerbe ömlő láva (Reuters)

Miért érdekes, illetve veszélyes, hogy a láva elérte az óceánt?

Amikor a közel 1200 fokos kőzetolvadék találkozik a nála jóval hidegebb óceán vizével, akkor abban a pillanatban akkora belső energiát kapnak a víz molekulái, hogy szétbomlanak alkotórészeikre, vagyis hidrogénre és oxigénre. A felszabadult hidrogén egyesül a tengervízben feloldódott kloridionokkal és hidrogén-klorid gázt képez. (sósav gáz formájában). A hidrogén-klorid rendkívül gyorsan szabadul fel a magas hőmérsékletnek köszönhetően, ami már elegendő ahhoz, hogy egyéb vulkanikus szennyeződéseket „magával rántson”, ezzel egy halálos elegyet létrehozva. Belégzése rákhoz, illetve tüdőbetegségekhez vezethet.

A Cumbre Vieja 1971-es kitörése során egy ember életét is vesztette, mert belélegezte ezt a halálos gőzt.

Azonban a tengerbe ömlés helyszínétől már 200 méteres távolságban is biztonságban vagyunk hiszen ez a halálos gőz hamar elkeveredik a levegőben, illetve csekély mértékben lesz jelen 1 köbméter levegőben.

Borítókép: DESIREE/MARTIN/AFP

https://pubs.usgs.gov/