You are currently viewing A Sam hurrikán története

A Sam hurrikán története

Szeptember 19 -én az NHC elkezdett nyomon követni egy trópusi hullámot Nyugat-Afrika felett, amely várhatóan egy napon belül felbukkan az Atlanti-óceánon. A trópusi hullám, ahogy az várható volt, felbukkant az Atlanti-óceánon és míg a rendszer kezdetben rendezetlen volt, addigra szeptember 21-ére gyors növekedésbe kezdett. Az NHC szeptember 22-ig 90%-ra becsülte a rendszer kifejlődési esélyeit a következő kettő napra.

A viharrendszer tovább szerveződött, és még aznap este az NHC tanácsokat kezdett kidolgozni a trópusi depresszió tizennyolcadik tagja végett, hiszen a rendszer nyugat felé haladva (az Egyesült Államok felé) gyorsan megerősödött és szeptember 23-án trópusi viharrá erősödött és a Sam nevet kapta. Sam továbbra is rohamosan fejlődött, a szél ereje elérte a 110 km/h sebességet. Szeptember 24-én már 1-es kategóriájú hurrikánra emelték, mivel a vihar tovább erősödött.

Miután rövid ideig kiegyenlítődött az intenzitás, a vihar gyorsan felerősödött és szeptember 24-én, azaz még ugyanazon a napon elérte a 2. kategória erejét.

Szeptember 25-én érte el a 3. kategóriájú hurrikán szintet, de már 6 óra leforgása alatt 4. kategóriás hurrikán lett.

A Sam hurrikán által megtett és a várható út. (www.nhc.noaa.gov)

Szeptember 26-án a maximális tartós szél ereje 230 km/h volt, míg a széllökések ereje elérte a 280 km/h sebességet. A minimális légnyomás 943 mbar (27,85 inHg) volt. A rendszer nyugat-északnyugat felé haladt 13 km/h-s sebességgel.

Aktuális információk

Szeptember 28-án hajnalban a Sam hurrikán körülbelül 980 km-re keletre volt az északi Leeward-szigetektől (Szélcsendes-szigetek). A maximális tartós szél ereje 215 km/h-es sebességű volt. Széllökése 260 km/h is lehet. A minimális légnyomás 953 mbar (28,14 inHg), és a rendszer északnyugat felé halad 15 km/h-val.

A Leeward-szigetek (Szélcsendes-szigetek) pozíciója
(https://earth.google.com/)

Források:

https://www.nhc.noaa.gov/gtwo.php?basin=atlc&fdays=2

https://www.nrlmry.navy.mil/TC.html

https://www.nhc.noaa.gov/refresh/graphics_at3+shtml/084904.shtml?cone#contents