You are currently viewing Szüret és borászat!

Szüret és borászat!

Szeptemberben elkezdődik a szüret szinte mindenhol Európa szerte! Magyarországon nagy hagyománya van a szüretnek. A hét végén nagyszerű időnk lesz a szürethez. Sokat fog sütni a nap és 25 fok feletti hőmérséklet várható.

Lelkes Dominik fotója

Hány borvidéke van Magyarországnak és hol találhatóak?

Összesen 22 borvidék van az országban.

Sopron, Nagy-Somló, Zala, Balaton-felvidék, Badacsony, Balatonfüred, Balatonboglár, Pannonhalma, Mór, Etyek-Buda, Neszmély, Tolna, Szekszárd, Pécs, Villány, Hajós-Baja, Kunság, Csongrád, Mátra, Eger, Bükk és Tokaj.

Legnagyobb ezek közül a Kunsági borvidék, mely 103.863 hektáron terül el, ebből 25.000 hektár a termő terület.

Hagyományok!

A 16-17. században a szüret ideje alatt a törvénykezést is beszüntették és már ekkor is a jókedv és a vigadalom társult hozzá. A ma ismert formája az ünnepségnek, azaz a bálok azonban csak a 18-19. században alakultak ki. Ekkor nagy vacsorákkal és táncos mulatsággal zárták le a szüreti munkát. Az ország minden tájáról eljöttek a barátok, rokonok, ismerősök, hogy együtt ünnepeljék a termést! A szüreti bálok különleges társadalmi jelentőséggel bírtak. Néhány városban egyenesen úgy tartotték, hogy ha a szüreti bálon nem kel el valaki, az örökre páratlan marad.

Szüreti szokások, és további hagyományok!

Talán nincs még egy nemzet, aki ennyi jelentőséget tulajdonít, hogy még a Himnuszunkban is megjelenik a köszönet a bor és a szőlő áldásáért (Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…).

Évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel a Kárpát-medencében, bár ma is tartanak szüreti mulatságokat, a korábbi időkben sokkal komolyabb hagyománya volt ennek az eseménynek. Századról századra változnak a szüreti szokások, egy dolog állandó: egy pincészet életében a szüret az egyik legszebb és legfontosabb pillanat.

Lelkes Dominik fotója

További szüreti szokások!

A bálok előtt viszont nagy munka folyt. A hagyományok szerint a nők szedték a szőlőt, a férfiak pedig puttonyba gyűjtötték a termést, miközben mindenki vidáman énekelt. Közben készültek a jobbnál jobb szüreti ételek. Reggelire szalonna és sonka, házi kenyérrel, ebédre pincepörkölt és rétes, vacsorára pedig bográcsgulyás és bukta várta az egész napos munkában megfáradt embereket.

A szüreti mulatságon a nap végén felvonulással zárták a napot. A menet főszereplője az esti mulatságért felelős borkirály volt, de jelen volt a bíró, ahogy a csőszlegények is a csőszleányok is, a tolvajokkal együtt.

A szüreti mulatságokon a nap végeztével szőlőkoszorút is fontak.

Ha vannak szürettel kapcsolatos képeitek, azt facebook oldalunkra szívesen várjuk!