You are currently viewing Itt van az ősz, itt van újra!

Itt van az ősz, itt van újra!

Ma szeptember 22.-e van a meteorológiai ősz első napja.

Rövidülnek a nappalok, megérkeznek az első hajnali fagyok. Megsárgulnak a levelek és elkezdenek hullani. Elkezdődnek a nagy szüretek.

Ősszel kevesebb a napsütés, és egyre többször alakulnak ki hajnalban köd és párafoltok is. Ismétlődő jelleggel lehetnek esős napok.

Hőmérsékleti kontrasztok!

Ahogy megyünk át a nyárból a télbe, egyre inkább hűl a levegő, de előfordulnak extrém esetek is, hőmérséklet szempontjából. A legmelegebbet a naptári őszi időszakban 1946 szeptember 9.-én mérték Szegeden, 38,2 fok volt. Ez a hőmérséklet még nyáron is elég magas. A leghidegebb 1988-ban Baján volt, ahol -23,0 fokot mértek.

Csapadékosság!

Az ősz az évszakok közül a legcsapadékosabb. Az eddig mért legtöbb csapadékot ami egy nap esett 1968-ban Gyömrőn mérték. Ezen a napon 203 mm eső zúdult le. Az évszak utolsó hónapjaiban viszont már nem meglepő az első hó sem. Baranyában a Mecsek magasabb pontjain már porcukor is lepheti a tájat, míg az országos szinten a Kékesen szokott hullani legkorábban az első hó.

Walke Márti fotója

A napsütéses órák száma!

Ahogy közeledünk a téli hónapok felé, egyre kevesebb a napsütéses órák száma. Ez alapvetően a rövidülő napokból is adódik, illetve egyre párásabb, ködösebb az időjárás, nem beszélve a többszöri felhős időről sem. Jelenleg a pécsi adatokkal rendelkezünk, de ezt alapvetően kivetíthetjük Baranya megyére is. Átlagos napfénytartam szeptemberben 203 , októberben 159, míg novemberben csupán 85 óra.

Kocsis Zsolt fotója

Neves ünnepnapok ősszel!

Az őszi hagyományok többnyire az elmúláson alapulnak. Amerikában október 31-én tartják a Halloweent, mely Magyarországon is egyre népszerűbb szokás.

Október 6.-án az Aradi vértanúkra emlékezünk, mely nemzeti gyásznap. Míg október 23. nemzeti ünnepnap, ezen a napon az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezünk.

November 1.-én Mindenszentek, és november 2.-án pedig Halottak napja van Magyarországon illetve több országban.

Zene!

Vivaldi csodálatos négy évszakjából a legszebb az Ősz!

Gombászás!

A nedves, csapadékos időnek köszönhetően ilyenkor egyre több gomba fejlődik ki az erdőben. Erről bővebben egy másik cikk keretein belül térünk ki a közeljövőben!

Borítókép – Farkas Szilvia

This Post Has One Comment

Comments are closed.