You are currently viewing Kitört a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán!

Kitört a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán!

A Cumbre Vieja (szabadfordításban spanyolul azt jelenti, hogy „Az öreg csúcs”) 2021.09.19-én immár az írott emberi történelem során 8-adszor tört ki a spanyol fennhatóság alatt lévő autonóm Kanári-szigetek északnyugati tagján, La Palma szigetén. A legutolsó kitörése 1971-ben volt, írja a CNN.

Cumbre Vieja elhelyezkedése a térképen (google maps)

A kitörést már szeptember 11-én földrengések jelezték előre, volt amely elérte a Richter-skála 3,5-ös értékét. Szeptember 13-án már sárga riasztást adtak ki a térségre, a lehetséges vulkáni tevékenységek miatt, amely több mint 35 000 embert érinthet.

A kitörés pillanata (MTI/EPA/EFE/Miquel Calero)

A kitörés napja

Szeptember 19-én, helyi idő szerint délután 15 óra 15 perckor a vulkán kitört és legalább 5 nyílása van. A legerősebb földrengés ereje már elérte ekkor a 4,2-es értéket. A területre vörös riasztást adtak ki. Pedro Sánchez, spanyol miniszterelnök a vulkánkitörés miatt elhalasztotta útját a New Yorkban található ENSZ közgyűlésbe és La Palma szigetére sietett.

„Jelenleg a Kanári-szigetekre tartok a szeizmikus fejlődés miatt, hogy első kézből lássam La Palma helyzetét, az eszköz állományt és az aktivált protokollok összehangolását”

Pedro Sánchez 2021.09.19.

Körülbelül 300 embert evakuáltak a nyílások környékéről és 700 embert (ebből 500 turista) a partok mellől, mert ha a láva eléri a tengert és abba beleömlik, akkor elvágja az odavezető főutat. Összesen a hatóságoknak 5000 embert kell majd kimenekíteniük az adott térségekből, hogy emberi élet ne legyen veszélyben, továbbá a helyi állatokat is.

A tomboló Cumbre Vieja (Anadolu Agency via AFP/Andres Gutierrez)
Leömlő láva (https://twitter.com/HoyPorHoy)

A helyi hatóságok arra kérték az embereket, hogy fokozott óvatossággal járjanak el, és tartózkodjanak távol a kitörési területektől a felesleges kockázatok elkerülése végett.

This Post Has 5 Comments

Comments are closed.