You are currently viewing A Nicholas hurrikán története

A Nicholas hurrikán története

Összefoglalva

A Nicholas hurrikán haladása szeptember 12. és 14. között.
(http://bmcnoldy.rsmas.miami.edu/tropics/radar/)

A Nicholas hurrikán a tizennegyedik nevű trópusi vihar és a hatodik hurrikán a 2021-es atlanti hurrikánszezonban, ami immár egy trópusi depresszió a maga 45 km/h-es tartós szelével és a rengeteg csapadékával de legerősebb széllökései akár a 90 km/h-ás sebességet is átléphetik.

Szeptember 9-én figyeltek fel előjeleire, szeptember 10-én képződött a Mexikói-Öbölben, szeptember 13-án hurikánná (orkánná) erősödött, majd északi mozgásából adódóan elérte az Egyesült Államok partjait Teaxas államnál, ahol a száraz levegővel találkozva legyengült és jelenleg keleti irányt vett és már Louisiana államban pusztít. 7 km/h-ás sebességgel halad.

A vihar heves esőzést és viharhullámot hozott Texas és Louisiana egyes részeire ahol is árvízveszély van érvényben. Néhány érintett terület még mindig csak „lábadozott” az Ida hurrikán által okozott károkból, amely két hete sújtott le a térségre. John Bel Edwarsd kormányzó szükségállapotot hirdetett az államban.

A kezdetek

2021. szeptember 9-én, helyi idő szerint hajnali 2 órakor (magyar idő szerint reggel 8 órakor) a floridai Miami-Dade megyében található Nemzeti Hurrikánközpont megkezdte a nyugat Karib-tenger felett elhelyezkedő trópusi hullámok északi részének a megfigyelését a lehetséges viharok, hurrikánok kialakulása végett. A megfigyelt trópusi hullámok szeptember 10-én kölcsönhatásba léptek a Mexikói-öböl felett létrejött vályúval, miközben észak felé haladtak a hullámok. A találkozásuk után nagy területen rendszertelenül alakultak ki záporok, zivatarok a régióban. Ehhez a rendszerhez kapcsolódó záporok és zivatarok, észak felé való vándorlásuk során megnövekedtek, illetve intenzívebbek lettek. A legerősebb tartós szél sebessége elérte a 65 km/h-ás szintet, ami már akkora erejű, hogy szeptember 12-én, délelőtt helyi idő szerint (Florida, Miami) 11 órakor (magyar idő szerint délután 17 órakor) mint trópusi vihar, elnevezték Nicholas (Miklós) Trópusi viharnak.

Trópusi viharból hurrikán

A formálódás után kiderült, hogy a vihar maga nem túl szervezett, hiszen nem voltak benne konvekciós sávozási jellemzők, illetve a centrumot is nehezen lehetett lokalizálni. A radarok, repülőgépek, illetve a műholdak felvételei/adatai alapján kiderült, hogy a központ a vártnál 150 tengeri mérfölddel (277.8 km) északra alakult újra, és a vihar felgyorsult. A vihar a mély konvekciójú, nagy területének déli részébe lépett, amikor a szemfal szerkezeti kialakulásának jelei kezdtek előtérbe kerülni. A szemfal-szerkezet ezután szertefoszlott, és egy új centrál kezdett kialakulni az előzőtől észak-északkeleti irányban. Szeptember 13-án, helyi idő szerint este 9 órakor (magyar idő szerint szeptember 14-én reggel 5 órakor) a vihart 1-es kategóriájú hurrikánra emelték, mivel az új centrál kialakulásából adódóan olyan szélmozgások indultak meg benne, amik már elérték a 120 km/h-ás sebességet.

120 km/h-ás szél

Hazánkban azt a szelet, amely meghaladja a 119 km/h-ás sebességet, orkánnak nevezzük. Ez a legmagasabb kategória a magyar katasztrófatípusok, azon belül a szélviharok között. Az orkánerejű szél már képes téglaépítésű épületekben is kárt tenni, illetve gyengébb szerkezetű létesítményeket is lerombolni, tetőket leszakítani, és a természetben súlyos károkat okozni. Mondhatni, hogy már pusztító jelleggel tud lesújtani az energiaellátásra. Nyílt vízen a szél, akár több mint 14 méteres hullámot is tud generálni és az egész vízfelület fehéren tud „porzani”.

A katasztrófavédelem azt tanácsolja 70 km/h-nál erősebb szélvihar esetén, hogy:

– Viselkedjünk nyugodtan, körültekintően.
– Ha lehet, keressünk védett, stabil helyet (épület, aluljáró).
– Távol haladjunk a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
– Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól stb.
– Oszlopba, kerítésbe kapaszkodjunk, hogy ne sodorjon el az erős szél.
– Tartsuk, védjük erősen a kisgyerekeket, ne szakadjunk el társainktól.
– A járműveket, sátrakat, gyenge szerkezetű építményeket hagyjuk el, mert bentről nem lehet érzékelni a fenyegető veszélyt (pl. rádőlhet a fa).
– Leszakadt villamos távvezetéket megközelíteni is életveszélyes!
– Szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet eloltani (pl. gazégetés kertben, tábortűz, szalonnasütés, kerti parti).
– Csónakázni, fürdőzni erős viharban életveszélyes! Nagyobb vízfelület fölött összefüggő vízfüggöny alakulhat ki, emiatt jó úszók is megfulladhatnak. Vegyük komolyan a viharjelzéseket!
– Az állatok viselkedése kiszámíthatatlanná válik, megvadulhatnak, ezért ne érjünk hozzájuk. háziállatokat zárjuk be.
– Ha az előrejelzéseket követően van rá időnk, a ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le.
– A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat (pl.: műanyag kerti bútorok, szerszámok) – ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

A katasztrófavédelem a következőket tanácsolja óvintézkedések terén az épületeket belül:

– Az ajtókat, ablakokat zárjuk be.
– Ne menjünk ki a szabadba.
– Ne hagyjuk a kisgyermekeket, betegeket felügyelet nélkül, lehetőleg senki ne maradjon egyedül.
– Készüljünk fel áramszünetre (elemlámpa előkészítése).
– Áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket.

A „partraszállás”

A Nicholas hurrikán elérte Texas állam partjait hurrikán formájában.(worldview.earthdata.nasa.gov)

A Nicholas hurrikán helyi idő szerint szeptember 14-én hajnali 0 óra 30 perckor (magyar idő szerint reggel 7 óra 30 perckor), északi mozgása által elérte az Egyesült Államok partjait, azon belül a Texas állami Sargent Beach-től 15 km-re nyugat-délnyugati irányba csapott le a maga 120 km/h-ás erejével. A „partraszállást” követően északnyugati irányt vett és ezért gyorsan gyengülni kezdett a hurrikán, mivel hamar találkozott a Galvestoni öböl mély konvekciós területeivel, ahol is száraz levegő volt és növekvő szélnyílás. Helyi idő szerint szeptember 14-én este 10 órakor (magyar idő szerint szeptember 15-én, reggel 5 órakor) az intenzitás csökkenése miatt trópusi depresszió kategóriába sorolták vissza. Jelenleg a tartós szél sebessége 45 km/h, míg a legerősebb széllökések elérhetik a 75 km/h-ás sebességet. Északnyugati irányban halad, Louisiana államban, Lake Charles-től 40 km-re és 7 km/h-ás sebességgel megy.

Jelenleg

A tartós szél sebessége 45 km/h, míg a legerősebb széllökések elérhetik a 90 km/h-ás sebességet. Északnyugati irányba halad 7 km-es sebességgel, Louisiana államban, Lake Charles-től 40 km-re.

A Nicholas Hurrikán által sújtott területek.
(The Weather Channel)

– Pár út le van zárva Louisiana állam déli részén.
– Több mint 503 000 áramkimaradást jelentenek Texasban.
– Louisiana államban közel 120 000-en maradtak áramellátás nélkül.
– Az árvízveszély a Mexikói-öböl partjainál az Egyesült Államok területeinek egyes részein még nem ért véget.
– A legyengült hurrikán ami igazából egy trópusi depresszió, hatalmas mennyiségű csapadékot zúdít Louisiana állam egyes településére, ahol kb. két hete az Ida hurrikán pusztított.

Források:

Brown, Daniel (September 9, 2021). NHC Graphical Outlook Archive (Report). Miami, Florida: National Hurricane Center. Retrieved September 12, 2021.

Papin, Philippe (September 10, 2021). NHC Graphical Outlook Archive (Report). Miami, Florida: National Hurricane Center. Retrieved September 12, 2021.

Henson, Bob; Masters, Jeff (September 12, 2021). „Tropical Storm Nicholas to douse Texas coast with torrential rains”. New Haven, Connecticut: Yale Climate Connections. Retrieved September 12,2021.

Masters, Jeff; Henson, Bob (September 14, 2021). „Nicholas brings debris, storm surge to Texas as Cat 1 hurricane”. New Haven, Connecticut: Yale Climate Connections. Retrieved September 15, 2021.

Brown, Daniel (September 12, 2021). Tropical Storm Nicholas Discussion Number 3 (Report). Miami, Florida: National Hurricane 

Holcombe, Madeline (September 14, 2021). „Nicholas threatens flooding in Texas and Louisiana after making landfall as a hurricane with 75-mph winds”CNN. Retrieved September 14,2021.

https://weather.com/news